Cele mai multe cazuri de coronavirus au fost confirmate în rândul femeilor. Cu toate acestea, decesele sunt mai multe în rândul bărbaților, arată o analiză a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus Covid 19, în perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020, realizată de Institutul Național de Sănătate Publică. În această perioadă au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese. Din totalul cazurilor de îmbolnăviri confirmate, 16.3% au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

cazuri barbati si femeiFoto: Hotnews

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână.

Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.

Click pentru a deschide

În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).

Click pentru a deschide

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.

Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani. Distribuția pe vârste este comparabilă pe genuri (p=0,078, test Mann Whitney U). Vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, din nou, fără diferențe semnificative pe genuri.

Click pentru a deschide

Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani). Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate. Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani. S-a evidențiat o predominență a deceselor în rândul bărbaților. Astfel: o Din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74.

Click pentru a deschide

Fatalitatea aparentă pe grupe de vârstă (procentul celor decedați în rîndul celor bolnavi) crește exponențial la grupele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani.

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Click pentru a deschide

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână. Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

În ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.