România se află în a 45-a zi de la primul caz de infectare confirmată cu noul coronavirus, însă după cazurile confirmate oficial graficul infectărilor din țara noastră e mai degrabă pe la jumătate față de marile state din vestul Europei în același punct. Un fenomen strâns legat și de numărul de teste realizate de fiecare stat, țara noastră e mult în urma marilor state din vestul continentului, dar în același timp, țările vecine precum Bulgaria sau Ungaria sunt mult în urma României în ceea ce privește cazurile confirmate oficial.

Evolutia pandemiei de coronavirus - Romania vs state din UEFoto: geo-spatial.org

Sigur, totalul cazurilor confirmate ține direct de numărul de teste efectuate, iar aici România e mult în urma statelor din vestul continentului. Până pe 9 aprilie, în România au fost efectuate puțin peste 51.000 de teste în total pentru coronavirus, cam cât reușesc unele țări precum Germania să le facă în câteva zile.

În ziua 43 de la primele cazuri oficiale, țara noastră raporta circa 4.700 de cazuri, comparativ cu circa 20.000 de cazuri în Marea Britanie în aceeași zi de referință. Sau circa 35.000 în Franța, 40.000 în Germania, 60.000 în Italia sau 70.000 în Spania în aceeași zi de la primele 30 de cazuri.

În același timp, țările din jurul României precum Ungaria sau Bulgaria au cunoscut cifre oficiale mult mai mici în aceleași zile, comparativ.

Din nou, trebuie subliniat că cifrele oficiale cu cazuri confirmate sunt în strânsă legătură și cu numărul de teste efectuate. Dacă în Germania sunt zile cu circa 40.000 de teste efectuate pe zi, România a ajuns să realizeze maxim 4.000-4.500 de teste pe zi, uneori chiar mai puțin.

  • Graficul a fost realizat de comunitatea geo-spatial.org și conține date oficiale din România și din alte state din Europa (cu un decalaj de o zi) - scara folosită este una logaritmică:

NOTĂ: Nu se vede bine pe mobil sau vrei să-l vezi mare, într-o fereastră separată? Click aici.

Vrei să vezi graficul de mai jos mai mare, într-o fereastră nouă? Nu se vede bine pe mobil? Click aici.

----

HARTA cazurilor de coronavirus din EUROPA: