Lucrătorii transfrontalieri care la intrarea în România, din Ungaria, nu prezintă simptome asociate bolii Covid-19 vor fi exceptaţi de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, a anunţat joi seară ministrul de interne Marcel Vela.

Politist de frontieraFoto: Facebook

Măsura este inclusă în Ordonanţa Militară numărul 8, prezentată joi seară de ministrul Marcel Vela și secretarii de stat din MAI Raed Arafat și Bogdan Despescu.

„Prin punctele de trecere a frontierei româno-ungare se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri, cu mașini și utilaje agricole, așa cum am stabilit cu partenerii noștri maghiari. Prin noua ordonanță militară, se introduce o altă prevedere importantă - se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii care la intrarea în România, din Ungaria, nu prezintă simptome asociate infecției cu coronavirus”, a precizat Marcel Vela.

El a explicat că prin lucrător transfrontalier se înţelege „persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 de kilometri de o parte sau alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână”.

De asemenea, conform Ordonanţei Militare 8, vor fi exceptate de la măsura izolării la domiciliu/ carantinării și persoanele care intră în România pentru prestarea unor activităţi de instalare, punere în funcţiune, mentenanţă, service al echipamentelor şi tehnicii medicale, dacă nu prezintă simptome de Covid-19 şi dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/ beneficiarii de pe teritoriul țării.

Prevederile se aplică pentru domeniile ştiinţific, economic, apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Ce prevede noua Ordonanţă Militară nr. 8 în această speță:

  • Art.5 - (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.
  • (2) Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.
  • (3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România în condițiile alin.(1) sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Săcuieni, Urziceni și Petea.
  • (4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prevăzute la alin.(3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje agricole.
  • (5) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
  • Art.6 - (1) Se exceptează de la măsura izolării la domiciliu/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României.
  • (2) Prevederile alin.(1) se aplică și pentru domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și securitate națională.