În Rusia s-au raportat joi 1.459 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, cel mai mare bilanţ zilnic de la începutul epidemiei de Covid-19, iar numărul total de cazuri a depăşit astfel 10.000, informează Agerpres citând Reuters. S-au confirmat încă 13 decese, iar numărul morţilor a ajuns la 76, a anunţat centrul naţional pentru combaterea coronavirusului.

Coronavirus RusiaFoto: Profimedia Images

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin avertizase că săptămânile următoare ar putea fi hotărâtoare pentru combaterea virusului.

În mai multe regiuni din Rusia, printre care Moscova - cea mai afectată - se aplică de mai mult de o săptămână restricţii de circulaţie. Autorităţile au cerut oamenilor să stea acasă şi să nu iasă din locuinţe decât pentru deplasări indispensabile, cum ar fi cele pentru cumpărarea de alimente sau pentru asistenţă medicală de urgenţă.

În fazele timpurii ale epidemiei, în Rusia s-au înregistrat mult mai puţine cazuri de contaminare cu coronavirus decât în unele ţări occidentale, însă ritmul de răspândire a început să crească brusc luna aceasta, iar epidemia s-a extins mult în afara capitalei.

Până luna trecută, oficialii ruşi afirmau că situaţia este sub control şi că nu e vorba de o epidemie, reaminteşte Reuters, remarcând schimbarea de ton survenită după ce primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a pus la îndoială datele oficiale şi a susţinut că situaţia este mult mai gravă decât pare. Edilul capitalei şi-a asumat un rol important în combaterea virusului.

Preşedintele Putin le-a cerut guvernatorilor regiunilor să adapteze măsurile de intervenţie conform necesităţilor locale. Unii opozanţi au criticat implicarea insuficientă a liderului de la Kremlin, dar preşedinţia rusă a respins acuzaţiile. Argumentul conducerii a fost că, având în vedere mărimea teritoriului naţional, este justificată acordarea de autonomie autorităţilor regionale.

Putin a intervenit miercuri prin intermediul televiziunii pentru a treia oară pe tema coronavirusului, anunţând măsuri economice în sprijinul firmelor afectate de restricţiile de circulaţie.