Potrivit unor noi cercetări coronavirusul a început să circule în zona New York-ului la mijlocul lunii februarie, cu săptămâni înainte de primul caz confirmat, iar acesta a fost adus de către călători veniți preponderent din Europa, nu Asia, relatează The New York Times.

Coronavirus New YorkFoto: Braulio Jatar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Majoritatea este clar una europeană”, a afirmat Harn van Bakel, un genetician de la Școala de Medicină de la Mount Sinai, co-autor al unui studiu care încă nu a fost evaluat colegial (peer-reviewed) . O echipă separată de la Școala de Medicină Grossman a Universității New York (NYU) a ajuns la concluzii izbitor de similare, în pofida analizării unui grup diferit.

Ambele echipe au analizat genomul coronavirusului care a infectat cetățenii din New York începând cu mijlocul lunii martie. Cercetările lor au descoperit o răspândire necunoscută a virusului care ar fi putut fi detectată dacă programe de testare mai agresive ar fi fost implementate.

În 31 ianuarie președintele Donald Trump le-a interzis cetățenilor străini să intre în țară dacă au fost în China în anterioarele două săptămâni.

Italia nu a instaurat măsuri de izolare și carantină până în a doua jumătate a lunii februarie, iar interdicția de a intra în Statele Unite a fost extinsă și asupra majorității cetățenilor europeni de abia în 11 martie.

Dar new yorkezii deja s-au întors acasă cu coronavirusul, potrivit cercetătorilor.

„Oamenii pur și simplu nu știau”, a afirmat Adriana Heguy, o membră a echipei de la NYU.