Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că țara se află la o răscruce pe măsură ce se luptă cu creșterea numărului de infecții provocate de COVID-19, la câteva ore după ce au fost publicate estimările privind numărul potențial de decese în Canada, relatează Reuters.

TrudeauFoto: Captura video

În cel mai bun scenariu, numărul victimelor poate varia între 11 000 și 22 000, au estimat joi oficiali responsabili de sănătatea publică, potrivit proiecțiilor întocmite.

„Calea pe care o urmăm depinde de noi; ne va lua luni de efort continuu și determinat”, a afirmat premierul canadian.

„Nu vom reveni la situația de normal; nu putem face asta până când nu vom avea un vaccin iar asta ar putea dura între 12 și 18 luni”, a adăugat Justin Trudeau, menționând că „nu știm exact cât va dura, sperăm să fie mai devreme de atât”.

Cel mai bun scenariu bazat pe modelarea statistică indcă infectarea a doar 2,5% din canadieni, dacă vor fi respectate măsurile de distanțare socială. Potrivit acestui model pandemia COVID-19 ar putea duce la decesul a până la 22 000 de locuitori ai Canadei.

În scenariile pesimiste, în care nivelul de contaminare ajunge de la 70% până la 80% din populație, numărul de morți ar putea depăși 300.000.