O aeronavă Tarom Boeing 737-800 NG a aterizat joi pe aeroportul Otopeni, după o cursă tur-retur până în Shenzen, China, cu oprire la Almaty (Kazahstan). Aeronava a adus în țară circa 350.000 de măști FFP2 în urma unei achiziții realizată din China de către mai mulți parteneri asociați în campania “Donează pentru linia întâi”.

Masti FFP2 aduse din China cu un avion TaromFoto: Ministerul Transporturilor

Materialele sanitare vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, transmite Ministerul Transporturilor.

Aeronava Tarom, de tipul BOEING 737-800 NG, care a aterizat astăzi pe aeroportul Otopeni a realizat cursa în baza unui contract comercial perioada 8-9 aprilie 2020, pe ruta București - Almaty (Kazahstan) – Shenzhen (China) pentru a aduce 5 tone (cca 50 mc) de materiale sanitare necesare în lupta cu noul virus coronavirus (COVID-19).

Este al doilea zbor comercial de acest tip (full cargo) realizat de către compania Tarom. Echipajul a fost format din zece persoane: șase piloți comandanți, doi tehnicieni și doi supervizori responsabili cu siguranța și centrajul încărcăturii pe durata zborului, notează instituția.

După revenirea în țară, venind dintr-o zonă galbenă privind răspândirea Covid-19, echipajul va intra în perioada de izolare obligatorie și, ulterior, va putea să fie planificat pentru zborurile următoare.

Sunt așteptate și alte transporturi de materiale și echipamente sanitare efectuate de către Compania TAROM, care vor fi comunicate pe măsură ce se vor concretiza.

Compania TAROM are pregătite aeronave de pasageri de tip BOEING 737-800 NG pe care le poate converti (modifica interiorul prin scoaterea scaunelor) pentru a efectua zboruri de acest tip și a transportat materiale sau echipamente. TAROM va răspunde prompt ori de câte ori va primi o solicitare pentru astfel de zboruri, având în vedere nevoia acută de materiale și echipamente medicale atât de necesare în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus (COVID-19), notează Ministerul.