Un număr în creștere de medicamente contrafăcute legate de coronavirus sunt puse în vânzare în țările în curs de dezvoltare, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.

HotNews.roFoto: Hotnews

O investigație a BBC News a găsit medicamente contrafăcute de vânzare în Africa, falsificatorii exploatând neajunsurile tot mai mari din piață.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că aceste medicamente pot avea „efecte secundare serioase”, un expert avertizând cu privire la o „pandemie paralelă, a medicamentelor substandard și produselor falsificate”.

În jurul lumii oamenii fac provizii de medicamente de bază însă în cazul a doi dintre cei mai mari producători mondiali - China și India - cererea depășește oferta iar circulația medicamentelor contrafăcute periculoase crește îngrijorător.

În aceeași săptămână în care OMS a declarat criza provocată de noul coronavirus drept pandemie, Operațiunea Pangea, divizia de combatere a criminalității în domeniul farmaceutic a Interpolului, a efectuat 121 de arestări în 90 de țări în cursul a doar șapte zile.

De la Malaezia la Mozambiq, ofițerii de poliție au confiscat zeci de tone de echipamente medicale false, de la măști de protecție la medicamente contrafăcute, dintre care multe erau vândute ca remediu împotriva coronavirusului.

„Comerțul ilicit cu asemenea echipamente medicale în timpul unei crize de sănătate publică la nivel mondial arată o nepăsare totală pentru viețile oamenilor”, a declarat Secretarul General al Interpolului, Jurgen Stock.

Potrivit OMS, piața medicamentelor falsificate, care include produse contaminate, care conțin ingrediente active greșite sau inexistente, sau medicamente expirate, valorează peste 30 de miliarde de dolari în țările cu venituri mici sau medii.

„În cel mai bun caz acestea (n.r. medicamentele contrafăcute) probabil nu vor trata boala pentru care au fost create”, a declarat un reprezentant al OMS responsabil de combaterea fenomenului. „Dar în cel mai rău caz, acestea vor cauza rău activ sănătății întrucât pot fi contaminate cu ceva toxic”, a completat acesta.

Profesorul Paul Newton, un expert în medicamente contrafăcute de la Universitatea Oxford, a avertizat că circulația medicamentelor false doar va crește dacă guvernele nu vor prezenta un front comun pentru a combate fenomenul.

„Riscăm o pandemie paralelă, a produselor substandard și contrafăcute dacă nu ne asigurăm cu toții că există un plan global coordonat pentru organizarea producției, distribuirea echitabilă și supravegherea calității testelor, medicamentelor și vaccinurilor. Altfel, beneficiile medicinei moderne... vor fi pierdute”, a declarat acesta.