Statele din Balcanii de Vest au cerut joi Comisiei Europene să excludă regiunea respectivă din reglementarea care interzice exportul anumitor echipamente medicale din Uniunea Europeană, informează agenția MIA, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La iniţiativa ministrului de externe al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, omologii săi au semnat o scrisoare către comisarii europeni pentru comerţ - Phil Hogan, respectiv pentru politica de vecinătate şi extindere - Oliver Varhely, şi către vicepreşedintele CE, Josep Borell.

„Coronavirusul s-a răspândit pe întreg continentul european şi este nevoie de solidaritate şi cooperare pentru a depăşi această ameninţare comună. Având în vedere că lucrătorii sanitari sunt în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, trebuie să ne asigurăm cu toţii că ei dispun în permanenţă de suficient echipament de protecţie individuală. De aceea noi, partenerii din regiune, ne-am unit şi sugerăm urgent Comisiei Europene o propunere de revizuire a reglementării actuale, care să includă exonerarea regiunii noastre de la obligativitatea permiselor speciale de export”, arată scrisoarea.

Documentul adaugă că vestul Balcanilor este o parte a Europei, înconjurată de state membre ale Uniunii Europene, iar eliminarea restricţiei va trimite un semnal puternic că toţi europenii colaborează pentru a combate şi depăşi dificultăţile enorme legate de epidemia de Covid-19.