Modelele care încearcă să ajute medicii să depisteze coronavirusul sau să afle dacă un pacient poate prezenta complicații sau poate muri de infecție nu funcționează, potrivit unui studiu științific a 31 de modele publicate până pe 24 martie, cu pandemia coronavirusului în plină expansiune, scrie El Pais.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

Mai mult, cercetătorii europeni avertizează că multe modele de diagnostic și prognostic nu sunt de încredere.

În trei luni, coronavirusul SARS-CoV-2 a trecut de la infectarea animalelor sălbatice la infectarea a 1,5 milioane de oameni din întreaga lume. Extinderea a fost atât de explozivă încât oamenii de știință și medicii și-au împărtășit rapid ceea ce știau despre infecție.

Printre miile de studii de acest tip, cele mai multe dintre ele au fost publicate fără a fi fost revizuite de alți experți, există multe modele care încearcă să determine, de exemplu, care sunt pacienții infectați și care prezintă un risc mai mare de a dezvolta pneumonie.

O echipă de oameni de știință din Olanda, Austria, Regatul Unit și Germania a făcut o căutare exhaustivă a acestor modele în literatura medicală și științifică. În total, au găsit 31 de modele de acest tip, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

Toate, spun ei, sunt părtinitoare și au o fiabilitate mult mai mică decât spun autorii lor.

Problema este deosebit de îngrijorătoare, deoarece multe dintre aceste echipe și-au transformat modelele diagnostice sau predictive în aplicații online, astfel încât un medic nedecis cu privire la un diagnostic poate analiza radiografia plămânilor unui pacient, iar aplicația, după o serie de întrebări, îi va spune dacă este pozitiv pentru Covid-19, de exemplu.

Cele mai frecvente eșecuri:

  • modelele nu se bazează pe un număr reprezentativ și o varietate de pacienți.
  • sunt părtinitoare, deoarece unii folosesc mai mult pacienții care se recuperează rapid din boală sau, în cazul modelelor de mortalitate, exclude pacienții care nu mor.
  • cea mai mare parte a acestei lucrări se bazează pe datele colectate în China, iar diferențele dintre sistemul de sănătate chinez și cele din Europa, de exemplu, sunt mari.

Cercetătorii recomandă ca echipele să furnizeze acum mai multe date despre pacienții lor pentru a se asigura că modelele sunt extrapolate și că respectă orientările internaționale pentru aceste tipuri de instrumente medicale.