Clujenii vor fi supravegheați și cu drone pentru a se verifica dacă respectă măsurile de izolare impuse prin starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus.

DronaFoto: Pexels

Prefectura Cluj a anunțat joi că măsura a fost luată din necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării regulilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19.

Potrivit sursei citate, autoritățile vizează, în principal:

  • Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;
  • Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);
  • Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;
  • Prezența în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Prefectura Cluj mai spune că popularizarea unor astfel de metode de verificare folosind tehnologia avansată are scopul "de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel".

Prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care acum sunt difuzate din autospeciale ale poliției.

Zonele de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat, iar la acțiuni vor participa polițiști din Poliția Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol.

Conform sursei citate, toate înregistrările foto-video sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.