Mărturia unui medic militar de la Suceava: Pregătiți-vă pentru decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi și 10 ventilatoare pe cine intubăm? Vom avea cu toții pierderi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 9 aprilie 2020, 10:41 Actualitate | Coronavirus


Spitalul Judetean Suceava
Foto: facebook
Un medic militar care a ajuns zilele acestea la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România, povestește, într-un mesaj făcut public, cum se văd lucrurile "pe partea cealaltă", acolo unde sunt izolați și îngrijiți, în spital, pacienții infectați cu noul virus. Medicul mărturisește că "sentimentul cred că seamănă cu ceva ce ai putea să simți după ce ești răpit de o specie extraterestră".

Mărturia îi aparține lui Mihai Mărginean, medic militar de anestezie-terapie intensivă din Cluj, detașat în această perioadă la Spitalul Județean din Suceava, care a fost pus sub conducere militară.

Pe colegii săi medici, el îi sfătuiește să se pregătească pentru "decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturație sub 60% și 10 ventilatoare... pe cine intubăm?"

România are în jur de 2.600 de paturi de terapie intensivă, dintre care doar jumătate sunt dotate cu ventilatoare de suport respirator. Aceste ventilatoare sunt vitale pentru pacienții infectați cu coronavirus care dezvoltă forme grave ale bolii - insuficiență respiratorie.

Pe cei de acasă, medicul militar de la Suceava îi avertizează că "vom avea cu toții pierderi" și le transmite că: "Acum toți cei decedați sunt doar numere. Va veni clipa când vor fi nume. Vom avea cu toții pierderi. Veți dori un umăr pe care să plângeți dar nu îl veți găsi pentru că toți vor avea pe cineva de plâns. Ne va pune la incercare esența noastră, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu știu ce să vă sfătuiesc aici, nu cred că putem să ne pregătim pentru asta."

În ceea ce privește lipsurile din spital, medicul militar atrage atenția că cea mai mare problemă rămâne lipsa personalului medical, în condițiile în care pacienții care vin sunt tot mai mulți: "Toată știința e bună, dar daca ești doar unul (+2 asistente +1 infirmiera) la 30 de astfel de bolnavi, orice conduită medicală oarecum adecvată sau pertinentă este doar o fantezie. Este imposibil să ai o atitudine pro-activă, va trebui să te mulțumesti mereu cu o atitudine reactivă. Vei fi mereu cu cațiva pași în spate. Pentru că activitatea se desfășoară în echipamente de protecție incomode, perioada în care pot sa stai în ICU (terapie intensivă - n.red.) e limitată. Și nimeni nu poate sta mereu acolo. Așadar fiecare vede pacienții poate o dată la 36 de ore. Clearance-ul din terapie este mare, sunt mereu pacienți noi."


Medicul militar de la Spitalul din Suceava și-a împărțit mesajul în 4 capitole: Prolog, Greșeala, Realitatea și Concluzii. Redăm integral mesajul medicului militar care îngrijește pacienți cu coronavirus la Suceava:

 • "Prolog

Eu sunt anestezist, medic militar și acum vă scriu din Suceava. Pentru cine scriu? În primul rand pentru mine, ca nu cumva să uit vreodată ceea ce simt acum. Și în al doilea rând, pentru colegii mei anesteziști - pe mulți îi cunosc personal, fac parte din rețeaua mea de suport și eu din rețeaua lor. Și în al treilea rând pentru voi toți! Toți cei ce așteptați apăsați de propria așteptare.

În armată ordinele se execută, nu se discută! Știe toată lumea. "Mâine plecați la Suceava" "Am înțeles! Să trăiți!" Oamenii din jurul meu s-au activat, am primit mesaje de susținere, și-au manifestat compasiunea și mi-au oferit ajutorul. Familia mea a acceptat cu greu și lacrimi ordinul. Dar mie nu mi-a fost frica nicio secundă. Voi deschide acum o poartă spre mintea mea de atunci - dincolo de poarta asta ați fi găsit același peisaj la multi anesteziști. Mi-am pus în bagaj toate șosetele - nu aveam de gând să pierd timpul spălând și uscând rufe - și cel mai important, mi-am luat cărțile. Sentimentul era că plec la un examen din sesiune dar la care nu are ce să-mi pice și să nu știu. La fel ca și ceilalți colegi ai mei, în ultimele săptămâni am studiat materialele publicate despre COVID-19.

Tacticos, am pus piesele cap la cap ca un puzzle. Totul se potrivea. În mintea mea misiunea era clară, pașii stabiliți. Știam dinainte toate mișcările adversarului, îl studiasem avid, nu avea niciun as în mânecă. Frumusețea planului meu era atât de îmbătătoare încât chiar și eu m-am îndrăgostit de el. Pe drum, le-am explicat și colegilor ce au de făcut. Eram o echipă tactică, iar eu îmi asumasem rolul de a conduce sesiune de briefing. Cu toate aceste referințe militare evidente, eu încă nu știam că nu mergem la examen - ci la război.

 • Greșeala

Cu siguranță că v-ați întrebat unde au greșit italienii, spaniolii sau americanii. Cred că pot să va dau un răspuns – dar nu încă, mai așteptați puțin.

Mai mult, nu cred că este cineva cu atâta minte încât să fie capabil să-și deblocheze telefonul dar care să creadă că avem vreun sistem (orice sistem, inclusiv cel medical! sau mai ales acesta) care să funcționeze mai bine că acolo. În plus, sunt popoare în a căror material genetic este impregnat războiul. Cu toate acestea, în condiții tactice mult mai favorabile, echipamente medicale, protocoale pre-existente (americanii au organizații naționale care se ocupă cu simularea unor pandemii), personal medical (pentru colegii mei medici care nu au lucrat în afară țării: nu încercați să vă imaginați – sunt mai mulți decât va puteți voi imagina), capacitate logistică superioară, infrastructură adecvată…cu toate acestea, COVIDel i-a îngenunchiat.

Sunt convins că toți colegii mei medici, inclusiv cei din Italia, Franța, Spania, UK sau UȘA au avut un plan asemănător cu al meu. Împărțim pacienții în fenotipuri: LOW vs HIGH. Că să îi împărțim le facem un test de încărcare cu oxigen. Dacă sunt Low, însemna că au doar o nepotrivire între ventilație și perfuzie dar au încă complianța pulmonară bună, pot să-și crească tidal-volume (Tv) și atunci oxigenarea lor se va îmbunătăți. Dacă ajung la SpO2>92-94 îi manageriem conservator, pe secții, îi învățăm să facă auto-proning (sună mai savant decât este în realitate treaba asta; cine nu știe ce este, nu va voi strică surpriză, dați un search :)) ) și ii urmărim că să nu dezvolte complicații ulterior pentru că COVID-19 poate avea și un pattern de evoluție bifazic.

Dacă nu răspund la testul de încărcare cu O2, înseamnă că au alveolele inundate și complianța pulmonară scăzută și această categorie răspunde doar la PEEP deci trebuie să-i intubăm și să-i ventilam mecanic. Datele par să sugereze suport ventilator precoce. După ce-i intubăm e nevoie să monitorizăm P-plat și să o mentinem sub 30 iar driving pressure dPHai să facem împreună un inventar. Pentru planul meu avem nevoie de ventilator mecanic pentru toți cei care se încadrează în fenotipul HIGH, cineva care să monitorizeze toate presiunile măcar o dată pe ora, analizator de gaze sanguine, senzor de etCO2 la fiecare, cateter arterial, transducer de presiune, monitoare de CO (măcar unul sau două că le poți mută dar oricum ai nevoie de kituri pentru majoritate pacienților), om care să monteze toate aceste catetere (centrale, radiale, femurale), personal mediu care să recolteze probe, personal auxiliar care să îngrijească bolnavii și foarte important un centru de comandă – cineva care să integreze activitatea. Noi facem asta în fiecare zi, nu? Avem mereu pacienți cu ARDS (deși ideea asta e încă în discuție, e posibil să nu fie chiar ARDS; dar să nu complicăm problema). Facem vizită mare, cineva supervizează tratamentul tuturor pacienților din ICU. Din nou, simplu, nu??

 • REALITATEA

E ora 20:00. Urmează 12h de “reprezentație” medicală. Că un adevărat virtuoso pășesc încrezător pe circuitele epidemiologice încă incomplete și improvizate ad-hoc după măsură posibilităților. Mă echipez: combinezon, trei perechi de mănuși, ochelari, masca FFP3 și viziera. Vreau să fac o fotografie. Cum cu ce? Cu telefonul pe care trebuie să-l iau cu mine pentru că nu există un alt sistem de comunicare cu exteriorul odată ce ai intrat. Asta trebuia să mă pună pe gânduri!(?) Oricum a ieșit o poză proastă pentru că telefonul era înfoliat.

Gata! Sunt înăuntru, pe partea cealaltă, dincolo…sentimentul cred că seamănă cu ceva ce ai putea să simți după ce ești răpit de o specie extraterestră. Similar cu acel efect video în care cineva rămâne stingher într-o masă enormă de oameni care se mișcă cu o viteză disproporțional mai mare, pe repede-înainte, iar tu rămâi nemișcat, auzind doar propria respirație ritmică, din ce în ce mai sincronizată cu bătăile inimii. Simt un fior rece. Ceva din mine se activează și transmite un semnal de alarmă – înțeleg doar atât: “ceva” nu e ok.

BUM!!! Realitatea – o altă realitate, nu cea proiectată de mine în camera mea de comandă, înconjurat de cărțile mele – mă lovește brutal. Nu mă doare, încă sunt anesteziat. Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștrii albi se plimbă printre ei. Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă “domnule doctoooor! domnule…” cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturațiile lor sunt 55-60% apoi mă uit mai sus…spre Dumnezeu și dintr-o dată mi-a fost dat să înțeleg.

 • Aici e RĂZBOI!

Unul lângă altul, conectați la un fel de oxigen ce nu pare suficient niciodată. Unii pe spate alții pe burtă. Pe unele fete – resemnare, pe altele – disperare. Cei care nu erau intubați și ventilați mecanic erau extrem de hipoxici. O hipoxie atipică, unii nici măcar nu sunt dispneici și pot chiar articula câteva cuvinte. Au o culoare tegumentară aparte. Sunt conștienți dar nu…complet. Nu știu să descriu altfel dar va pot spune că am avut nevoie de multă putere de procesare să mă conving că nu sunt înconjurat de strigoi sau zombie sau cum vreți voi să le spuneți, niște umbre în care viață atârna că o picătură de rouă pe un fir de iarbă. Sau că o picătură de transpirație pe interiorul ochelarilor de protecție…

“Domnule doctor, veniți repede!” se aude înfundat de undeva de pe coridor. Mă întorc rapid stânga-împrejur, militărește, mă lovesc cu capul de ceva – nu știu ce era și de când era acolo. Prin ochelarii aburiți, cu glugă în cap care îmi limita câmpul vizual și peste toate viziera care mă delecta cu cele mai șugubețe jocuri de lumini, era dificil să-mi mențin o traiectorie care să nu ridice semne de întrebare asupra ne-ebrietății mele. Găsesc salonul, mă uit pe monitor, 32% saturație. Mă uit la pacient, efort respirator marcat, iminentă de stop respirator, tahipneic dar conștient, se lupta cum putea el, nu renunțase. Mă vede că dau ordine – intuiește că sunt doctorul. Într-un gest de abandon total se liniștește și îmi spune că nu poate respiră, să fac ceva, orice, că el nu mai vrea să trăiască așa, mai bine să moară decât așa.

OK, îmi spun – atunci să începem! Cer video-laringoscopul ! “Avem undeva, să merg după el?” urmează răspunsul. Nu mă înțelegeți greșit, ar fi mers bucuroasă dna asistență dar era unul singur, era în altă parte, nici ea nu știa exact unde, ar fi trebuit să-l caute. Realizez că nu avem timp. Îl iau pe cel normal, dau câteva indicații legate de medicație. Fac laringoscopia – nu văd nimic, totul e edematiat – IOT dificilă! La naiba, îmi spun! Încerc să mă concentrez, văd ceva, cer sondă. O primesc în mâna dar e fără stilet (explicație: probabil că trebuia eu să cer cu stilet dar pentru că nu eram la mine acasă nu știam asta). Cer să-mi bage stilet. “Stați să caut” vine răspunsul. Intuiesc că urmează câteva secunde poate 1 minut. Ce să fac? Să ventilez pe masca și balon?? Toată comunitatea medicală recomandă să nu facem asta de teamă aerosolizarii. La naiba din nou! Iau balonul și masca, nu o să te las să mori îmi spun. Masca e una prea mică, trebuie să aleg – o pun pe gură sau pe nas. Grea decizie, îmi dau seama că oricum e inutil gestul meu. Le arunc răzbunător că și cum obiectele acestea ar fi de vină.

“Încearcă din nou fără stilet, poate merge” îl aud pe colegul meu care ajunsese și el în salon între timp. Fac din nou laringoscopia, deja sunt familiarizat cu locul, văd epiglotă și poate ceva sub ea. Introduc sondă, cer din nou balonul – îmi dau seama că nu există filtru pe balon dar acum nu mai contează. Ventilez de câteva ori. Lipsește ceva…ahh da, trebuie să confirm stetacustic. Dar de ce nu am făcut asta până acum? La naiba din nou!!! Nu am stetoscop pentru că oricum nu poate fi folosit de vreme ce am o glugă pe cap (doohh!). Colegul meu pune mâna pe piept, ne uităm amândoi prin ochelarii aburiți dacă se ascensionează toracele că într-un film prost ce se vrea comedie – pare că da.

Apoi ne apropiem amândoi cu urechile de pacient până când eventualele zgomote pot să treacă prin straturile noastre protectoare. Se aude din stomac!!! Scot sondă, fac din nou laringoscopia, de dată asta am și stilet și securizez în final calea aeriană, conectez pacientul la ventilator, tensiunea arterială e mică dar încă nu e bradicardic. Mai avem puțin timp, îmi spun. După câteva mișcări acrobatice și cel mai probabil de un absurd poetic având în vedere vestimentația, reușesc să mă mut cumva de la capul bolnavului, în față ventilatorului. E un draeger mai vechi – nu contează, nu totul trebuie să fie cu touch-screen. Ventilație controlată în volum, cu auto-flow (are așa ceva ventilatorul asta? sper! display-ul e puțin mai mare decât cel de la un ceas de mâna deci nu prea văd nimic pe el; lasă asta, vedem după!), FiO2 100, volume mici, pun 450 pentru moment că tablă înmulțirii s-a ascuns undeva în spatele creierului acum – o să iasă ea. Apăs de câteva ori pe butoane să văd presiunile și dintr-o dată aparatul începe să mă alarmeze. Spune pe limba lui că nu funcționează senzorul de flux. Cer alt senzor de flux. Știți ce urmează, nu? Da, exact – nu este altul. Atunci am înțeles al doilea lucru. Nu doar că este RĂZBOI, dar nu avem cum să-l câștigăm!

Ideea mea despre strategia optimă de ventilație a fost snopită în bătaie de o realitate necruțătoare. Am ales un mod de presiune, am pus niște valori puțin sub cele critice și am spus un “Doamne ajută!”. După două ore primul SCR, după alte două și câțiva zeci de mililitrii de noradrenalină și adrenalină al doilea SCR. L-am lăsat viu când am plecat…a murit a două zi. Dacă veți avea dispoziția și veți medita puțin la tragedia asta pandemică veți ajunge cu siguranță la concluzia că totul este învăluit într-o pelicula aderența de ironie. De exemplu: după ce l-am stabilizat (credeam eu) pe acest pacient, mi-am dat seama că nu știu unde îmi lăsasem telefonul. Și eram de garda, trebuia să îl am la mine. Evident, combinezoanele nu au buzunare (niște chinezării!). Și am văzut pe noptieră telefonul pacientului. Așadar l-am luat și am sunat propriul meu număr. Mi-am recuperat telefonul și pace bună. Dar a două zi la ora 05:51 în timp ce dormeam și visam la o lume fără ventilatoare mecanice, îmi sună telefonul. Răspund! “Sunteți rudă cu dl XX?” Sunt buimac, aș fi răspuns că nu sunt rudă cu nimeni acum. Răspund totuși cu NU. “Cine sunteți? pentru că dl xx a murit și nu avem un nr de telefon unde să anunțăm decesul. Iar în telefonul lui era nr dvs, l-ați sunat ieri. Era singurul nr”.


Sigur că acest episod a rămas scrijelit pe scoarță mea cerebrală poate și pentru că a fost cartea de vizită a acestei drame infecțioase. Dar au urmat multe altele asemenea în orele ce au urmat.

Pot să va spun că ceea ce s-a întâmplat aici, în Suceava, se putea întâmplă oriunde. Da, și în spitalul tău! Pe toți ne-ar fi prins cu pantalonii în vine, recunoaște-ți-va vouă înșivă asta și hai să depășim momentul. Să nu cumva să credeți că cei care lucrează acum în spitalul asta bântuit nu muncesc. Au mari probleme de toate felurile dar nu va prefaceți că la voi acasă e mereu șters praful și niciodată nu va rămâne peste weekend un maldăr de vase în chiuvetă.

Acum a venit momentul să va răspund la prima întrebare. Acum poate veți putea înțelege răspunsul. Așadar, de ce nici măcar cei mai buni din curtea școlii nu au făcut față (în afară de Germania, acolo nu am o explicație). Pentru că au pornit cu toții așa că mine, încrezători, vanitoși, acea vanitate a savantului care știe că înțelege și înțelege că știe pentru că EL a muncit și a învățat și a mângâiat ventilatoare toată viață și are mereu mai mulți ași în mânecă decât se pot consuma într-o partida. Și uite din nou o altă ironie. Nici măcar nu suntem în situația în care am subestimat acest virus, el s-a prezentat așa cum este, nu ne-a ascuns nimic niciodată, nu a recurs la război asimetric, nu ne-a hăituit pe străzi astfel încât noi să nu putem să ne ascundem. Ci dimpotrivă, noi am năvălit pe străzi să-i arătăm noi lui. Nu pe el l-am subestimat ci mai degrabă ne-am supraevaluat pe noi înșine.

 • Concluzii

1. Dacă nu ne smerim, vom pierde acest război!

2. Toată știința e bună, dar dacă ești doar unul (+2 asistente +1 infirmieră) la 30 de astfel de bolnavi, orice conduită medicală oarecum adecvată sau pertinentă este doar o fantezie. Este imposibil să ai o atitudine pro-activă, va trebui să te mulțumești mereu cu o atitudine reactivă. Vei fi mereu cu câțiva pași în spate. Pentru că activitatea se desfașoară în echipamente de protecție incomode, perioada în care pot să stai în ICU e limitată. Și nimeni nu poate sta mereu acolo. Așadar fiecare vede pacienții poate o dată la 36 de ore. Clearance-ul din terapie este mare, sunt mereu pacienți noi. Rezultă că nu există consecvență în tratament, hand-over-ul e mereu deficitar și ceea ce e cel mai grav, lipsește un lider. Și nu văd cum se poate corecta asta. Dar fără un lider care să supervizeze toată activitatea, haosul tinde să crească exponențial pe zi ce trece.

Sfatul meu e să urmăm imboldul aliaților noștri din US (niciodată nu am primit mai mult decât vorbe, dar acum chiar ca nu ne pot ajuta cu altceva): One is none and two are one! Mergeți împreună, mulți, toți dacă puteți. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Discutati intre voi, impartiti informatia. Iar liderul trebuie sa stabileasca o conduita unitară. Acum asta e mai important ca niciodată. Acum Tanda trebuie să știe totul despre Manda.

3. Acum toți cei decedați sunt doar numere. Va veni clipa când vor fi nume. Vom avea cu toții pierderi. Veți dori un umăr pe care să plângeți dar nu îl veți găsi pentru că toți vor avea pe cineva de plâns. Ne va pune la încercare esența noastră, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu știu ce să vă sfatuiesc aici, nu cred că putem să ne pregătim pentru asta.

4. Pregatiți-vă sufletește pentru decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturație sub 60% și 10 ventilatoare...pe cine intubăm?

5. Rugați-vă! Daca nu Lui Dumnezeu, atunci unui dumnezeu. Recunoașteți că am fost înfrânți căci ăsta e primul pas spre victorie."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

123406 vizualizari

 • -45 (61 voturi)    
  mda (Joi, 9 aprilie 2020, 10:49)

  bobo2 [utilizator]

  daca mai are timp si chef sa scrie romane in situatia in care se afla…
  • +20 (26 voturi)    
   Spune Omul de ce scrie (Joi, 9 aprilie 2020, 12:16)

   VladOcan [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   "...Pentru cine scriu? În primul rand pentru mine, ca nu cumva să uit vreodată ceea ce simt acum. "
   • +2 (8 voturi)    
    Alternativa = ventilator cu ștergător de parbriz! (Joi, 9 aprilie 2020, 13:11)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui VladOcan

    La maxim 44 ventilatoare (din totalul de 1361 în Romania) cât are dreptul județul Suceava, proporțional cu numărul sau de locuitori, ar mai fi soluția de avarie a ventilatorului cu ștergător de parbriz, făcut la Dacia sau Ford de exemplu.

    Vezi clipul video de aici:
    https://youtu.be/35Ix4fCMxjM

    Spaniolii pretind ca dispozitivul ar merge deși arata ca din 1950.
   • +1 (1 vot)    
    adica (Vineri, 10 aprilie 2020, 8:44)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui VladOcan

    Are memorie scurta ?
  • +13 (19 voturi)    
   mda (Joi, 9 aprilie 2020, 12:30)

   reddogs [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   din fotoliu e mult mai usor sa faci judecati de valoare
  • -1 (11 voturi)    
   Suceava are dreptul la 44 ventilatoare mecanice! (Joi, 9 aprilie 2020, 12:40)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   Numarul de locuitori ai județului Suceava este 634810.
   Romania are 19.41 mil cetățeni și 1361 ventilatoare.
   Deci, proporțional ar trebui sa fie:

   (634810 loc Suceava/19.41 mil loc Romania)*1361 ventilatoare = 44 ventilatoare mecanice medicale pentru tot județul.

   La mai mult de atât nu se poate spera.
 • +9 (43 voturi)    
  Frumos mesajul.... (Joi, 9 aprilie 2020, 10:56)

  Zubizareta [utilizator]

  Recunosc ca ma impresionat. Multa sanatate si putere va doresc domnule doctor.
  Ca idee, ar fi benefic si guvernul acesta mega incompetent infasurat in protectie mediande hotnews.ro si micul gigant Iohannis care da sfaturi ca un diriginte incompetent care doar da sfaturi inutile.
  Iohannis trezeste-te. Pune industria sa faca ventilatoare si masti. Misca-te... nu sta la decalaratii inutile zilnic. Avem fabrici care pot inova ventilatoare cum fac americanii.
  Suceava! Fii tare! Dumnezeu e cu tine!!
  • +6 (12 voturi)    
   . (Joi, 9 aprilie 2020, 11:51)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Zubizareta

   Batem din palme si apare ventilatorul. Nici macar la Tesla n-au reusit.
 • -33 (47 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 10:59)

  [anonim]

 • +19 (29 voturi)    
  Acest articol trebuie trimis catre autoritati! (Joi, 9 aprilie 2020, 11:08)

  shuly [utilizator]

  Sunt convins ca acest jurnal de pe front va fi de mare ajutor autoritatilor in a comunica populatiei pericolul ce ne paste.Trebuie raspandit pe media pentru ca oamenii sa inteleaga care este marele pericol al nerespectarii izolarii.
  • -2 (18 voturi)    
   limbaj militarizat de lemn (Joi, 9 aprilie 2020, 11:51)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui shuly

   sigur că trăbă trimis către autorități, SĂ NU MAI FURE AUTORITĂȚILI din banii spitalelor...cu tot felu de achiziții supraevaluate cu firme de partid și securiste...ții minte Hexi?...dezinfectanți diluați, sediu firmei era în curte la SRI, conform Tolo.ro...au învățat ceva autoritățili?...nimica, stai în casă pîn la anu că politrucii au devalizat bugetu sănătății...spital județean cu 10 ventilatoare și-o fîntînă
   • -2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 21:55)

    [anonim] i-a raspuns lui di livio

    • 0 (4 voturi)    
     Nici vorbă! (Joi, 9 aprilie 2020, 22:51)

     Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui

     Dacă tăceai...
 • +23 (35 voturi)    
  Un spital judetean cu doar 10 ventilatoare! (Joi, 9 aprilie 2020, 11:10)

  abp [utilizator]

  Un spital judetean cu doar 10 ventilatoare! De ce nu se pune problema macar a dublarii numarului ventilatoarelor si apoi a selectiei pacientilor.
  Bine ca pentru ornamente de Paste s-au gasit bani in Suceava. Pentru contracte de publicitate s-au gasit bani in Bucuresti. Pentru echipamente medicale... nu.
  Inainte sa pierdem timp sa ne plangem de mila ar trebui sa incercam sa minimizam tragediile prin strategii rapide si bine puse la punct.
  • +10 (18 voturi)    
   Care "10 ventilatoare"? (Joi, 9 aprilie 2020, 11:49)

   Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui abp

   Trebuie sa ne imaginam ca din cele 10 bucati cate sutn acum, 5 au fost donate, de mediul privat, saptamanile trecute. Deci spitalul Judetean are de la Ministerul Romaniaei doar 5 bucati. Astea le avea si inainte, acum in pandemie nu s-au primti deloc.
   Foarte frumos. In rest sa ne spovedim si cam atat!
  • +11 (15 voturi)    
   greu de dublat acuma (Joi, 9 aprilie 2020, 12:20)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui abp

   Nu e vorba de bani, nu se mai găsesc ventilatoare pe piață. Toate țările afectate încearcă acum să le achiziționeze.
   • +6 (10 voturi)    
    Se pot produce si in Romania. (Joi, 9 aprilie 2020, 13:38)

    abp [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

    Nu vad de ce nu s-ar putea produce de urgenta in Romania asa cum fac si alte tari in aceasta situatie.
 • +14 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 11:19)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   acum este diferit (Joi, 9 aprilie 2020, 19:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   Poti sa dai banu - nu existi si nu traiesti.

   medicul face ceea ce este omeneste posibil dar nu poate lupta cu un sistem dezorganizat, nepregatit, neantrenat - aici a spus clar ca nici nu poti visa la cum se antreneaza altii si cam tot aia este..-

   deci in concluzie

   Sa ne ferim sa ajungem unde nu ar trebui sa ajungem

   Nu putem intelege ce se petrece acolo chiar daca avem o descriere de la fata locului - realitatea probabil este cu mult mai dura.
 • +14 (20 voturi)    
  "Câteodată te simți dezumanizat" (Joi, 9 aprilie 2020, 11:20)

  mynickname [utilizator]

  Din nefericire e un deja-vu: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23790944-jurnalul-unui-doctor-francez-prima-linie-lupta-impotriva-pandemiei-coronavirus-cateodata-simti-dezumanizat.htm

  Faceti ce au facut si ei.
  Mai transferati echipament/oameni daca e posibil. Altii au mers pana la a tranfera pacientii din FR in Germania cu elicopter dotat.
  Investigati toate posibilitatile. Nu dvs., sefii dvs de la butoane.
 • +30 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 11:25)

  [anonim]

  • +5 (21 voturi)    
   Șpaga și bacșișul nu sînt același lucru... (Joi, 9 aprilie 2020, 12:12)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui

   Recompensa pentru o muncă făcută mai bine decît era obligatoriu, plata pentru un serviciu bine făcut dar prost plătit de către patronul intermediar, fie el privat sau de stat, este meritată și benefică.

   Atunci cînd banii sînt ceruți (sau, la limită, dați voluntar) cuiva pentru ceea ce are pe mînă, dar nu îi aparține (echipamente, medicamente, puterea de a aproba, mai ales cînd aprobarea ar trebui refuzată, etc.) este vorba de un gest criminal.

   Este OK să dai o atenție unui profesor care trage tare, unui cadru medical care pune suflet. Nu este OK să plătești meditații pentru ceea ce profesorul ar trebui să predea la ore ori pentru note sau diplome fără acoperire în competențe. Nu este OK să plătești un cadru medical pentru a avea acces la orice nu este munca lui (acte, analize, pat de spital etc.).

   Și da, șpaga ține de un sistem care depinde mai mult de factorii de decizie, șefi și clienți, decît de „beneficiarii” imediați ai șpăgii, încurajați și selectați să se adapteze la acest sistem. Am pierdut cadre medicale, didactice, funcționari publici competenți pentru că au plecat în alte țări sau în alte activități, unde pot cîștiga un ban cinstit, fără umilințe și presiuni.

   Dacă tolerăm sau încurajăm șpaga, cîștigăm o dată, cînd o primim sau o dăm, dar pierdem de fiecare dată cînd o folosesc ceilalți. Iar din proasta alocare a resurselor avem cu toții de pierdut vieți, direct și indirect, sub formă de bani. Iar singura soluție pentru a scăpa de șpagă este să acceptăm că tot ceea ce ne dorim - competențe, însănătoșire etc. - are un preț și să fim dispuși să îl plătim întreg și la vedere și să creăm un sistem în care acest lucru să fie posibil.
   • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 13:07)

    [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

    • +3 (5 voturi)    
     Amad o sa iti povestesc ceva real (Joi, 9 aprilie 2020, 19:48)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

     Mai de mult am calatorit cu o italianca si discutam despre spaga si ii spuneam ca trebuie sa descurajam aceasta deprindere - m-a lasat bujbe cand mi-a spus ca ea prefera sa dea spaga ca sa fie baga in fata - am tacut malc gandindu-ma daca este bine ce face ea sau NU...

     Uite ca Italia plateste pentru aceasta atitudine - dezordinea de la Suceava sunt sigur se regaseste si in Italia si nu cred ca o sa o vezi in Germania - si sa nu ne mai miram ca nu pot scapa de mafia de acolo...
    • -2 (4 voturi)    
     Discutabil. (Joi, 9 aprilie 2020, 19:51)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui

     Exista si o "spaga ca fenomen de piata" daca pot spune asa. Intelegi ca o invatatoare cu 2000 RON/luna nu iti poate asigura un act didactic corespunzator. Asta daca stii cat e valoarea unui astfel de act. La fel un act medical. Sunt acele cazuri cand vrei "ce e mai bun" si banii nu sunt o problema...

     Bineinteles, asta daca te invarti intr-o lume in care stii valoarea banului si cat valoreaza aceste acte de fapt. Daca ai fost spalat pe creier ca toate acestea ti se cuvin gratis, mai ales cand votezi cum votezi, nu faci cu nimic mai bine decat cei care dau spaga respectiva.

     De fapt conteaza cu ce titlul dai spaga. Daca o dai cu o pretentie explicita, ca sa ia fi-tu premiul I in detrimentul altuia, sau ca sa sufli patul din spital unuia mai grav bolnav, atunci e un act de coruptie.

     Daca dai doar asa, intelegand ca valoarea de piata a muncii alora e mult mai mare decat le ofera statul, poate ca sa nu plece si medicii / profesorii aia in alte tari sau sa se reprofileze pe chestii mai bine platite, atunci spaga poate avea chiar un efect benefic, ii mai tine pe unii valorosi pe pozitii, pana la noi schimbari.

     De altfel, bugetarii in general stiu sa te faca "sa te simti" si sa le dai, doar asa, cadouri "de imbunare", fara sa te incurajeze sa emiti prea multe pretentii explicite in schimbul a ceea ce dai.
     • +1 (5 voturi)    
      sansa este ca acum (Joi, 9 aprilie 2020, 22:28)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

      Avem un sistem privat - deci de ce sa mai dai spaga???

      Aaaa, unde nu poti sa treci in sitemul privat? Pai exact unde nu vrea administratia locala sau cea centrala sa faca pact cu privatii.

      Mai devreme sau mai tarziu vom ajunge toti in sistemul privat de educatie - fie in cel traditional, fie in cel online privat, fie in sistemul de educatie de acasa.

      Mai devreme sau mai tarziu vom adera la sistemul privat de sanatate - unde nasti acum??? cred ca este mai save la un spital privat chiar daca te costa ceva....Nu ai bani suficienti faci tot ce este omeneste posibil sa nu te imbolnavesti - alergi, inoti, iesi in aer liber. etc.

      deci treptat vom iesi sin sistemul de stat si din zona strict dedicata a spagii la stat.

      Mai ramane sa dereglementam tot ce se poate dereglementa.
 • +7 (13 voturi)    
  ventilatoare (Joi, 9 aprilie 2020, 11:50)

  Wheelwright [utilizator]

  In Romania sunt 400 de ventilatoare. In Suceava sunt 1/3 din cazurile Coronavirus. Ar trebui imprumutate, temporar ventilatoare din alte locatii mai putin afectate.
  Am vazut acest lucru in USA, cei din Illinois au trimis ventilatoare la New York pana autoritatile cumparau altele, acum s-au intors in Illinois pentru ca au si in Chicago destule cazuri.
  E greu sa le urci intr-un camion si sa le duci unde ai nevoie?
  • +7 (9 voturi)    
   pai (Joi, 9 aprilie 2020, 13:01)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   cine sa se gandeasca la asta. Lumea e ocupata cu scrisul si declaratiile la tv
  • +13 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 13:12)

   [anonim] i-a raspuns lui Wheelwright

   • +3 (3 voturi)    
    este situatie de urgenta (Joi, 9 aprilie 2020, 19:50)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

    si este cineva in charge with this... - nu este nici o scuza pentru inactiune sau lipsa unei capacitati de gandire rapida.
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde. (Vineri, 10 aprilie 2020, 12:52)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Unde punem granita patriotismului local, la nivel de sat, oras, judet, tara, continent ?

   Fiecare din noi cotizam la un buget local, pe localitate, unul pe judet, unul pe tara, mai cotizam si la UE.

   Din ce bani se iau ventilatoarele ?
 • +9 (9 voturi)    
  Intubarea în sine, (Joi, 9 aprilie 2020, 11:53)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  îmi pare rău s-o spun, este o condamnare.
 • +3 (13 voturi)    
  Pacat (Joi, 9 aprilie 2020, 11:53)

  ingc [utilizator]

  Ventilatoarele mecanice se pot proiecta si produce in Romania
  Institutele ce cercetări toaca bani de ani de zile ca sa producă … articole.
  Când trebuie sa facă ceva concret se ascund ca șobolanii.
  Rușine !!! institutelor de cercetări si universităților de profil.
  Cu dotările lor .. se pot face multe
  Mihnea Costoiu – Andronescu SE AUDEEEEE………………..?
  • -4 (6 voturi)    
   fa acele ventilatoare (Joi, 9 aprilie 2020, 19:51)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ingc

   si nu mai tipa la altii -

   Intreaba-te ce poti face tu si fa pentru tara ta si semenii tai...
  • +2 (6 voturi)    
   Sa fii mata sanatos! (Joi, 9 aprilie 2020, 21:35)

   mynickname [utilizator] i-a raspuns lui ingc

   Ne-au fost transmise proiecte, am facut si noi, s-au implicat universitati, institute etc, exista si open source, avem proiecte sa ne bagam si in ....
   Problema e ca nu avem cu ce. Si suruburile le luam din China. O sarma mai deosebita daca-ti trebuie n-ai de unde s-o iei. Se zbat ai nostri de o luna sa adapteze proiectele la resursele materiale pe care [nu] le avem si nu iese. Idem masti si alte lucruri urgente. N-au reusit alte state in care se fabrica mult mai mulr ca la noi.
 • +2 (12 voturi)    
  Ventilatoare (Joi, 9 aprilie 2020, 12:06)

  plount [utilizator]

  Buna intrebare. Apropos, prietena mea care se uita la TV imi spune ca guvernantii nu sint deloc intrebati despre ventilatoare.

  Din ce-am citit, este un program UE de achizitionare pentru ventilatoare. Romania primeste ceva? In curand vor deveni esentiale, chiar mai mult decat acum.
  • -1 (5 voturi)    
   la televizor s-a spus (Joi, 9 aprilie 2020, 19:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui plount

   Ca Ro este centru pentru produsele medicale - asa ca ventilatoarele pentru UE intai poposesc in RO si dupe se duc in fiecare tara...

   Na belea
 • +5 (9 voturi)    
  pam pam (Joi, 9 aprilie 2020, 12:09)

  bumescu [utilizator]

  Cand mancam ceva acum vreo saptamana cu modelul prognostic a' lu' peste prajit... Numarul de morti va fi mult mai mare (raportat la nr de cazuri grave) in tara noastra... Repet - avem 1300-1400 de ventilatoare in tara, din care multe nu pot face presiunile necesare unei ventilatii adecvate.
  O zi linistita...
 • +15 (17 voturi)    
  Sistemul (Joi, 9 aprilie 2020, 12:20)

  sanchez [utilizator]

  Aceasta este actualul sistem sanitar din tara noastra. F slab echipat, personal insuficient, organizare la pamant.
  Dar stati asa celelalte sisteme ( judiciar, educational, etc..) credeti ca o duc mai bine? Inainte de aceasta criza daca mergei in spital avei mari sanse sa te intorci acasa mai bolnav decat te-ai dus. Acum numai norocul ne m-ai ajuta, norocul si sistemul imunitar, in rest aproape totul e la pamant. Vina este si a noastra, a celor multi si prosti, acum tragem ponoasele. Sanatate tuturor.
 • +1 (9 voturi)    
  Fals (Joi, 9 aprilie 2020, 12:28)

  Fl99 [utilizator]

  La Spitalul Jud Suceava sunt mult mai multe ventilatoare. De ce se lanseaza atat de multa panica in media?
  • +4 (8 voturi)    
   Oare? (Joi, 9 aprilie 2020, 14:02)

   Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui Fl99

   Adu o dovada. Vreau sa vad, ca sucevean, care e cifra reala? Cate sunt din dotarea spitalului si cate sunt cele aduse din afara de privati.?
  • +4 (4 voturi)    
   medicul vorbea de o sectie cu 30 paturi (Joi, 9 aprilie 2020, 18:27)

   was [utilizator] i-a raspuns lui Fl99

   Deci la sectia ATI cu 30 paturi ocupate 100% au zece ventilatoare. asta nu este tot spitalul.
  • 0 (0 voturi)    
   Cate? (Joi, 9 aprilie 2020, 20:41)

   thinkbeforeyouspeak [utilizator] i-a raspuns lui Fl99

   Cate ventilatoare???
 • +5 (5 voturi)    
  ventilatoare (Joi, 9 aprilie 2020, 12:31)

  Alin I. [utilizator]

  pe 3 aprilie spuneati ca avem 1300. cum e posibil ca la suceava sa aveti doar 10? mai aduceti ...daca nu ati mintit cu cifrele prezentate.
  • +7 (7 voturi)    
   Sigur au mintit (Joi, 9 aprilie 2020, 14:01)

   Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui Alin I.

   Chiar credeti ca exista atat de multe?
   Eu sunt convins ca nu avem nici jumatate.
   Si multe sunt aduse in spitale de privati. La Suceava 5 sutn aduse de privati. Deci Spitalul Suceava are doar 5 ventilatoare ale Statului Roman, din cele 1300 ireale.
 • 0 (4 voturi)    
  media (Joi, 9 aprilie 2020, 12:39)

  gpavel [utilizator]

  cand sunt conferintele oficiale,se declara la terapie intensiva de cateva ori mai putini bolnavi fata de numarul de ventilatoare mecanice,deci la medie stam bine,dar in realitate bolnavii internati in anumite spitale depasesc capacitatea terapiei intensive(celei dotate cu ventilatoare mecanice),guvernul ar trebui sa gaseasca un mijloc rapid de redistribuire a aparaturii si/sau a bolnavilor+a personalului pentru ca sa nu existe o astfel de situatie,situatia de urgenta permite masuri dure si rapide,inclusiv mobilizarea civililor in situatia in care nu sunt suficienti voluntari care sa accepte urgent mobilitatea necesara!
 • -2 (16 voturi)    
  Militarii sunt la fel de prosti (Joi, 9 aprilie 2020, 12:43)

  Traian2015 [utilizator]

  Dar mult mai aroganți. Au venit cu un vizor, 3 perechi de mănuși și o mască FFP3. Ei masca e ceva. Proștii de civili nu au văzut în viața lor așa ceva. Filtrează bine dar mai răsuflă și pe margini. Sunteți clovni. Dacă vin de la vama veche cu un costum de scafandru, ochelari de snorkeling si in bermude am curaj să intubez și să să fac proceduri "generatoare de aerosoli". Dar cu echipamentul vostru de sperietoare de ciori nu. Nu aveți minimul necesar de cunoștințe dar mai ales de voință sa filtrați aerul pe care îl respirați. Sau probabil asta e doar pentru proștii de civili de la Suceava. V ar bate și jandarmii de la 10 August cu doua grenade cu gaze lacrimogene. Va spun că adevărații eroi și adevărata luptă s a dat în februarie și prima jumătate a lunii Martie. Ați întârziat un pic.
 • +1 (13 voturi)    
  Sa ne spuie (Joi, 9 aprilie 2020, 12:44)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  tovarasul Tataru, Cîți si Orban ce au avut in cap când au taiat banii de la Sanatate din bugetul (aprobat - caz unic! - prin oug)
 • +6 (14 voturi)    
  Sunt bani (Joi, 9 aprilie 2020, 12:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  de dublat salariile la Sri, biblioteci, gagademicieni si alti plimbatori de hârtii,
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 13:02)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  Se moare cu zile (Joi, 9 aprilie 2020, 13:35)

  Costi888 [utilizator]

  De ani in Romania.. nimic nou, fiecare dupa noroc. Doamne ajuta! O sa trecem si pesta asta. Pnl si psd isi vor mai lua un mandat, iar urmatoarea pandemie (adica peste vreo 20-30 de ani) ne va prinde tot cu 10 ventilatoare. Ca doar nu credeti ca se va schimba ceva - vezi Colectiv.
  • 0 (8 voturi)    
   hai sa nu fim absurzi (Joi, 9 aprilie 2020, 17:19)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   nu stam asa rau la numar de ventilatoare si la cate imbolnaviri sunt toata planeta e coplesita (italia si franta sunt primele 2 sisteme medicale din lume)!

   alegerea pe cine salvezi va veni la un moment dat. in medicina de urgenta se numeste triaj si se practica deja!
   trebuie stabilit clar pe cine pui la aparate pentru ca altfel spaga o sa fie factorul decisiv!
 • +6 (14 voturi)    
  dilema (Joi, 9 aprilie 2020, 13:40)

  Jude [utilizator]

  Am o dilema.
  Cand o sa ajungem ca in Italia si ventilatoarele o sa fie ocupate, se elibereaza unul la care asteapta unul de 50-60 de ani care si-a platit asigurarile de sanatate si unul de 30-35 de ani intors dupa multi ani petrecuti in strainatate fara plata asigurarilor de sanatate.
  Stiu, toti trebuie sa beneficieze de asistenta medicala, dar in cazul respectiv, medicul va lua decizia de a il ventila pe cel mai tanar ca ar avea mai multe sanse de supravietuire. Acum, cel mai in varsta va muri. E just ? Dupa ce si-a platit asigurarile de sanatate sa moara ca un caine ?
  Corect ar fi. Il salvez pe cel mai tanar care nu si-a platit asigurarile de sanatate dar la externare ii pun in brate factura de plata pentru servicile medicale. Asa ar fi normal ! Nu ai platit, vrei sa fi salvat ? Plateste !
  • +3 (5 voturi)    
   Nu stim ce vor alege medicii. (Joi, 9 aprilie 2020, 21:06)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Jude

   Stim insa ce au ales politicienii. Intre unul mai in varsta si unul mai tanar, l-au ales mereu pe cel batran. Votul celor mai batrani a fost mai usor de cumparat.

   In loc sa faca infrastructura ca sa atraga investitii, pentru ca cei tineri sa poata munci, au promis pomeni la care cei mai batraiori au "pus botul" mai usor, chit ca au fost mai degraba fantezii.

   Pentru cei tineri nu s-a facut nimic. Cei tineri care au o meserie buna si muncesc acum in tara sunt mulsi cat se poate de mult, ca sa traiasca aparatul de partid si cocalarimea aferenta:

   Li se ia !50% din salariul brut, li se ia TVA, accize la benzina, deci cam 70-80% din venituri, plus ce se mai ia de la angajatori. In schimb, copilul de ciclul primar ti-l arunca dupa scoala in strada, fara o masa calda, fara after, ca in orice tara civilizata, basca mai platesti meditatii, sport, activitati.
   Vrei asigurare medicala privata, ca nu ai timp sa stai cu orele prin spitalele de stat ? Alti bani, alta distractie. Vrei sa te duci la munca fara sa te inghesui in autobuzul gratuit pentru pensionari care cine stie cand vine? Iti cumperi masina.

   Serviciile statului sunt la un minim. Batranii si asistatii le accepta si voteaza pe masura, ei stiu ca nu le merita nici pe alea, accepta sa stea cine stie cat prin spitale sau in statia de autobuz. Zici ca au platit asigurarile? Cati au ramas dupa 90 fara job si au trait pe ajutoare, cati pe la tara manaca ce produc, fara sa contribuie cu nimic la stat dar primesc subventii si ajutoare.

   Si totusi, sa fii "muls" e doar pentru norocosii care au serviciu, in marile orase. Esti la tara, nu ai nimic. Nu poti decat sa faci naveta in conditii inumane pe lucrand pe un salariu de mizerie la un smecher cu tentacule prin politica. Asa ca pleci in strainatate, esti ultumul om, dar tot mai bine decat sa stai pe ajutor social. Muncesti, mai trimiti banii in tara, meriti si tu o minima asistenta medicala cand vii in tara, e totusi tara ta...
 • +10 (10 voturi)    
  Spitale devastate (Joi, 9 aprilie 2020, 15:34)

  Bibiliponcrinus [utilizator]

  De când s-au descentralizat spitalele și au trecut de la Ministerul Sănătății în subordinea consiliilor județene, au devenit niște fabrici de bani pentru șmecherii din administrația publică locală. Azi au demisionat 31 de cadre medicale, de teamă, din lipsa mijloacelor de protecție, din lipsa compasiune pentru pacienți, etc. Totul pentru că sistemul nostru sanitar este un dezastru, pentru că de zeci de ani s-a furat ca-n codru.
  Așa este înțeleasă democrația? O hoție perpetuă patronată de partidele politice prin managerii instalați politic? Iar noi dormim. Pentru aceste partide ne sfâșiem în societate? Cineva spunea că partidele politice sunt cele mai organizate structuri mafiote! O, da, mare dreptate avea. Politrucul de profesie, la adăpostul partidului, găsește cea mai bună scuză de a fura în haită. Iar acum mai mult ca oricând, din nefericire ne este relaevată. Acum este momentul să spunem: ,,Stop, ați furat destul!''
  Pe medici îi compătimesc, dar îi și condamn în egală măsură cel puțin pentru că au ascuns societății jaful din sistemul medical, mulțumindu-se în schimb cu șpaga din plicuri. Nu întâmplător această practică a fost dezincriminată de autorități.
  Acum buboiul purulent se sparge, șiroiește pestilențial printre noi. Ne minunăm, ca atunci când ne lăsăm fotografiați părând că nu știm de prezența fotografului. Suntem la fel de vinovați, pentru că am încurajat aceste practici anormale, că nu am luat atitudine, că nu am țopăit, ca pentru alte cauze, în Piața Victoriei. Acum realizăm că la nivelul colectivității am pierdut mai mult decât am câștigat fiecare la nivel individual. Cum explicăm celor care pleacă dintre noi că sunt victime a indolenței noastre?
 • -3 (11 voturi)    
  Militari umiliți (Joi, 9 aprilie 2020, 15:34)

  Bibiliponcrinus [utilizator]

  De 30 de ani tot construim spitale, pe hârtie, și plantăm la greu borduri și panseluțe. Bine însă că avem sclavi în uniformă umiliți pe timp de pace, dar care la orice urgie vin să ne scoată din zăpezi, inundații, cutremure, pandemii. Dacă ne mândrim cu Transfăgărășanul , lor trebuie să le mulțumim pentru construcție. Acum ne construiesc spitale în câteva zile iar medicii militari preiau conducerea spitalelor abandonate de medici prin demisii cum este cazul de la Suceava. Ei nu au dreptul la demisie, la concedii medicale, statutul cadrelor militare fiind marcat de restricții și multe îndatoriri. Ei sunt la datorie fie pe timp de pace, fie la mobilizare ori război și ne tratează, ne apără. Militarii în general sunt huliți pe timp de pace, demonizați de către toate profilurile zombizate de pe facebook și de către fătucile de televiziune pentru că militarii activi încă trăiasc la întoarcerea din teatrele de operațiuni , iar cei mai vârstinici, rezerviștii pentru că refuză să moară iar pensiile nu le sunt tăiate. Trist și cinic! De acești sclavi în uniformă ne aducem aminte doar la dezastre, pandemii și alte urgii. Poate ar fi timpul să reflectăm obiectiv de acum înainte. Mai sper că încă suntem în stare să recunoaștem perfidia molimelor care vin dinspre răsărit la pachet cu trollii care fac o propagandă îndreptată împotriva României și a UE. România nebunului simț!
  • +4 (4 voturi)    
   Noi romanii, ca un popor mic, asuprit si fara (Joi, 9 aprilie 2020, 20:38)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Bibiliponcrinus

   realizari propii, tindem sa idolatrizam tot ce "misca" cat de cat in tara asta, tot ce ne scoate din "anonimat", ca sa zic asa.

   Hagi, Nadia, Simona Halep, Raed Arafat si mai nou Armata.

   Da, in acest moment, armata se misca mai bine ca restul societatii. Sa nu uitam ce spunea Mircea Miclea, fost ministru al invatamantului. El spunea ca armata s-a reformat pentru ca nimeni nu a miscat in front. S-a dat ordin ca trecem la armata profesionista, intram in NATO, s-a executat.

   El a incercat reforme in invatamant, dar toti au sarit toti liderii cu retorici care mai de care mai zgomotoase, deviza fiind "schimbam pe ici pe colo, dar nu in punctele esentiale". Pentru ca aceste sisteme, atat de ineficiente pentru beneficiarii lor, adica cetatenii, sunt al naibii de eficiente pentru cei din interior si mai ales pentru cei de la varful lor. Sa fie clar, profesorii, medicii, mai ales "feudalii" din varf, au huzurit pe banii nostri. Daca ii asculti pe ei, ei iti tin niste discursuri in care se prezinta ca niste eroi care se sacrifica pentru noi pe bani putini. Dar cand e vorba sa se masoare eficienta, perfomanta, incep sa dea cu fumigene ca sa zic asa. In loc de masurat performanta, iti arunca in ochi "competente", diplome si hartii pe care le-au vanat ani de zile. Azi, ce vedem, este tocmai rezultatul rezistentei la reforma care e din interiorul acelor sisteme, cel mai mult de la varf, mergand insa, in diverse grade pana la ultimul profesor, medic, samd.

   Insa aceasta nu inseamna ca armata este raspunsul universal pentru tot ce misca. Avem nevoie de ea in situatii disperate, pentru aceasta exista armata, insa o societate cu adevarat libera este atunci cand oamenii isi cunosc locul si respecta reguli din convingere, contribuind astfel la binele comun, nu de frica repercursiunilor, cum era pe vremea comunistilor. Altfel, daca persistam in a avea egouri umflate si retorici pe masura, vom ajunge sa muncim pentru chinezi
 • +4 (8 voturi)    
  problema e simpla (Joi, 9 aprilie 2020, 17:17)

  liviu_ [utilizator]

  oricat de multe ventilatoare ai avea la un moment dat nu o sa fie suficient (vezi franta si italia care sunt PRIMELE 2 SISTEME MEDICALE ALE LUMII !!!).
  numarul de ventilatoare, paturi, masti etc este gandit la un numar "normal" de impolnaviri , nu la o pandemia (asa este peste tot in lume)
  noi trebuie sa ne pregatim pentru asemenea scenarii si sa nu lasam sa se decida la nivel local (pt ca o sa se decida in functie de spaga).
  intre 1 de 40 si unu de 80 pe cine intubezi? intre unu cu 30% sanse si unu cu 50% sanse? intre un barbat si o femeie ? intre unu cu asigurare medicala si unu fara? etc etc aceste decizii trebuie luate si gandite de pe acum pentru ca o sa vina vremea cand o sa fie facut triaj in spital.... asta e o realitate si trebuie sa ne pregatim pentur ea!

  categoric era mai bine sa stam mai bine ca sistem medical, dar asta avem. si apropos la numar de paturi ATI / mil de locuitori suntem in top. cate functioneaza e alta discutie, dar cel putin in teorie stam bine!


  PS: cica in sua (sau anglia, nus convins de unde era gagica din videoclip) medicii care se plang ca nu au echipamente de protectie sunt amendati. doar o remarca pentru a nu ne mai plange ca "doar in romania" asa si pe dincolo....
 • +4 (6 voturi)    
  sunt dintre cei putini (Joi, 9 aprilie 2020, 20:22)

  ..13 [utilizator]

  Care am latrat ca spitalul militar de campanie trebuia sa fie dus la Suceava si nu la Constanta.

  Ulterior m-am mirat cand am vazut in imagini ditamai spitalul judetean - cladire frumoasa, incapatoare, - dar de abia acum inteleg ca inauntru gazduieste o mare drama.

  Cadre medicale nepregatite, neantrenate, lipsite de dorinta de a face ceva care acum au ajuns sa fie lipsite de putinta de a mai face ceva - este un cosmar in interiorul unei minunate cladiri si in spatele unor minunate salarii oferite cadrelor medicale.

  este ingrozitor dar asta este imaginea clara a ceea ce este RO - tot asa arata sistemul de invatamant, mediul de afaceri si nu doresc a mai comenta despre institutiile publice.

  Este traumatizant doar sa citesti.

  Cu siguranta ca nu pot sa imi imaginez ceea ce se intampla cu adevarat la Suceava.

  Imi aduc aminte de cutremurul din 77, eram in Bucuresti si desi locuiam aproape de un bloc care s-a infundat in pamant si unde au fost 1 max 2 victime nu am putut sa inteleg adevarata dimensiune a dezastrului decat dupa ce am vazut cu ochii mei centrul Bucuresti-ului. In drum spre casa m-am intalnit cu o colega de scoala care m-a intrebat daca sunt OK - cred ca eram alba la fata si ea zicea ca imi taram si nu stiu cum piciorul...- si i-am spus ca DA - ma albise ceea ce vazusem si asta dupa 10 zile de la 4 Martie 1977 ...Inca mai am in cap imaginile vazute atunci - pot sa le desenez din minte.

  Nu putem avem dimensiunea reala a dezastrului - putem vedea la televizor, urmari diferite relatari - acest dezastru este rezultatul acumularii neputintei noastre din 30 de ani de minciuna si inactiune.

  As vrea sa cred ca in afara de a aprinde o lumanare si a ne ruga am putea sa purcedem hotarati spre o schimbare - oare se poate???
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 20:32)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Parca (Joi, 9 aprilie 2020, 21:06)

  briciu [utilizator]

  Totul era ok la Suceava doar personalul era problema !!
 • -2 (2 voturi)    
  cred ca (Vineri, 10 aprilie 2020, 8:43)

  codrean [utilizator]

  "declaratiile" medicului militar de la Suceava sunt excesiv mediatizate. Dupa cum cunoastem presa din Romania ...
  Oricum, tipul e militar, nu stiu sa fi participat vreodata la o misiune de razboi, nu cred ca atitudinea lui e demna. Sigur, orice om poate avea o opinie dar in situatia in care se afla trebuia sa o pastreze pentru el. Ce-a facut nu-i demn de un medic, cu atat mai putin de un militar !
  De-as fi seful lui ...
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 12:43)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by