Companiile aeriene trebuie să despăgubească clienții pentru zborurile anulate din cauza pandemiei COVID-19, a anunțat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, respingând cererile venite din partea transportatorilor pentru relaxarea regulilor UE și renunțarea la despăgubiri la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters.

adina valeanFoto: Profimedia

În timp ce companiile aeriene apelează la ajutoare guvernamentale, transportatorii susțin că despăgubirea a sute de mii de clienți pentru biletele cumpărate îi va seca de bani.

Adina Vălean a afirmat pentru Reuters că legea Uniunii nu poate fi schimbată cu ușurință.

„Pentru a schimba orice prevedere a acestei legi ar fi nevoie de un sprijin larg din partea celorlalte instituții”, a declarat aceasta în cadrul unui interviu telefonic, referindu-se la Consiliul și Parlamentul European.

„Nu vom interveni asupra legislației în acest moment”, a mai spus aceasta.

Organizațiile pentru protecția consumatorilor afirmă că unele din marile companii aeriene se eschivează deja de la respectarea regulilor de acordare a despăgubirilor, obligând clienții să accepte vouchere în schimbul zborurilor anulate.

Vălean a admis problema lichidităților cu care se confruntă companiile dar a afirmat că guvernele UE au alte mijloace prin care pot ajuta, pe care Comisia Europeană le analizează.

„Țintim să luăm în considerare o încurajare a consumatorilor să aleagă vouchere, dacă acest tip de instrument este garantat corespunzător printr-un fond guvernamental sau ceva similar”, a afirmat comisarul european.