Circa 40 de marinari ai portavionului francez Charles de Gaulle au în ultima perioadă "simptome compatibile" cu coronavirusul, a anunțat miercuri Ministerul Forțelor Armate, citat de AFP.

Portavionul Charles de GaulleFoto: Defense.gouv.fr

"De azi, o echipă de depistare cu modalități de testare va fi adusă la bordul portavionului pentru a investiga cazurile apărute și pentru a îngrădi propagarea virusului la bordul navei", a adăugat ministerul, într-un comunicat. Nava se află în prezent în Atlantic și va reveni mai devreme în Toulon față de data prevăzută inițial în 23 aprilie.

"Marinarii care prezintă simptome au fost plasați în izolare, ca măsuri de precauție pentru restul echipajului. Nicio agravare nu a fost constatată la acești pacienți", a precizat ministerul.

Datele privind cazurile de contaminare sau de suspiciune nu sunt detaliate în cadrul forțelor armate franceze. Dar, potrivit celei mai recente estimări anunțate de ministrul Florence Parly sâmbătă, circa 600 de cazuri (civili și militari) au fost identificate, dar fără niciun deces.

La bordul portavionului se află o echipă formată din circa 20 de cadre medicale (doctori, infirmieri, chirurgi). De asemenea, există o sală de internare cu 20 de paturi, ventilatoare, un scanner "precum și un spațiu de carantinare de circa o sută de locuri".

Epidemia Covid-19 a lovit deja un alt portavion, american, Theodore Roosevelt, în Pacific. Gestionarea crizei de către autoritățile americane, care în prima etapă au refuzat evacuarea navei și apoi au demis comandantul, a antrenat demisia secretarului US Navy.