​Medicii de familie sunt nemulțumiți că nu vor beneficia și ei de stimulentul de 2.500 de lei lunar acordat din fonduri europene pe care urmează să îl primească angajații din spitale care îngrijesc pacienți cu coronavirus. Medicii de familie spun că au aflat "cu surprindere, prin intermediul mass-media, despre discriminarea pe care Guvernul urmează să o facă față de întregul personal medical care lucrează în asistența medicală primară din România, adică peste 10.000 de medici specialiști în medicina de familie și peste 15.000 de asistenți medicali".

Coada la medicFoto: AGERPRES

Personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus, aproximativ 75.000 de cadre medicale, va beneficia de un stimulent de risc cu valoare lunară de 2.500 de lei (din care se scade impozitul pe venit de 10% - 2.250 de lei net). Acest stimulent nu se adresează doar la medicilor, ci şi la asistenţilor, personalului care deserveşte ambulanţele și personalului paramedical, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern de luni. Banii urmează să fie decontați din fonduri UE.

Medicii de familie spun că și ei se află în prima linie în lupta cu coronavirusul - mulți pacienți li se adresează mai întâi lor și apoi spitalelor: "Personalul medical din cabinetele de medicina familiei luptă și în România ca și în alte țări europene, în egală măsură cu pandemia COVID-19, fără a beneficia de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele și unitățile publice din sistemul medical românesc", afirmă reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

"Am aflat cu surprindere prin intermediul mass-media despre discriminarea pe care Guvernul României urmează să o facă față de întregul personal medical care lucrează în asistența medicală primară din România, adică peste 10.000 de medici specialiști în medicina de familie și peste 15.000 de asistenți medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicina familiei. Discriminarea va avea loc prin acordarea din fonduri europene a stimulentului de risc pentru personalul medical care luptă cu pandemia COVID-19, în valoare de 2.500 de lei, doar pentru 75.000 de cadre medicale - medici, asistenți medicali, personal care deservește ambulanțele, personal paramedical - care lucrează exclusiv în spitalele publice, în serviciile de ambulanță și SMURD", arată reprezentanții medicilor de familie.

Ei mai spun că "deși au statut de unități medicale private, cabinetele de medicina familiei asigură servicii medicale în sistemul public de sănătate, fără contribuție personală sau coplată a pacientului atunci când accesează serviciile de asistență medicală primară - medicină de familie. Mai mult, personalul medical din cabinetele de medicina familiei luptă și în România, ca și în alte țări europene, în egală măsură cu pandemia COVID-19, fără a beneficia de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele și unitățile publice din sistemul medical românesc."

Medicii de familie solicită Guvernului "să ia măsurile care se impun pentru a corecta această gravă discriminare și pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialiști în medicină de familie și asistenților medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicină de familie din România, prezenți la datorie în lupta cu pandemia COVID-19".

Ei își exprimă "toată disponibilitatea pentru a participa la consultări cu instituțiile abilitate în vederea identificării modalității de plată a stimulentului de risc către cabinetele de medicina familiei".