Mulţi cetăţeni americani din statul Wisconsin, echipați cu măști de protecție, au aşteptat la cozi marţi pentru a vota la un număr redus de secţii de votare pentru alegerile locale şi primare, scrie Reuters. Alegerile s-au desfășurat în ciuda interdicţiei de circulaţie impuse în Wisconsin şi în alte state din cauza pendemiei de coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegerile pentru desemnarea a mii de aleşi locali şi a candidaţilor la preşedinţie din partea partidelor Democrat şi Republican nu a putut fi împiedicat pe cale juridică. După câteva zile de incertitudine, Curtea Supremă din Wisconsin a blocat o solicitare de amânare până în iunie depusă de guvernatorul statului, iar Curtea Supremă a revocat decizia unui judecător federal de prelungire a votului prin corespondenţă și a hotărât că buletinele de vot completate trebuie să fie trimise prin poştă cel mai târziu cu data de marţi.

Mai mult de jumătate din localităţile din Wisconsin au raportat insuficienţa personalului în secţiile de votare, astfel că statul a fost nevoit să ceară în sprijin 2.400 de militari din Garda Naţională.

Marţi dimineaţă, într-o circumscripţie unde s-au deschis doar cinci din cele 180 de secţii de votare uzuale, alegătorii echipați cu măşti de protecție stăteau la coadă la distanţă unii de alţii. ''Votanţii trebuie acum să aleagă între propria sănătate şi dreptul la vot'', a spus un primar.

Rezultatele alegerilor nu vor fi publicate până în 13 aprilie, data primirii ultimelor voturi prin corespondenţă.

În competiţia internă din Partidul Democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden are un avans aproape insurmontabil în faţa principalului său candidat, senatorul Bernie Sanders. Câştigătorul va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva actualului preşedinte american Donald Trump. Convenţia democrată la care va fi nominalizat oficial candidatul partidului urmează să aibă loc în Wisconsin, dar evenimentul, programat în iulie, a fost amânat pentru august din cauza pandemiei de coronavirus.

În peste alte zece state, alegerile au fost amânate.