Guvernul pregătește o nouă ordonanță militară, a opta de la instituirea stării de urgență în România din cauza coronavirusului. Obligativitatea ca piețele să rămână deschise va fi inclusă, printre altele, în această nouă ordonanţă militară, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El a susţinut că există tot mai multe stocuri de produse alimentare la producători şi la procesatori, pe fondul scăderii cumpărăturilor făcute de populaţie şi al închiderii sistemului HoReCa.

piațăFoto: Facebook

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în cadrul unei ședințe a conducerii PNL, de marți seara, că are în pregătire o nouă ordonanţă militară, au declarat surse politice pentru Mediafax. Vela nu a dat detalii referitoare la obiectul ordonanţei, care ar urma să fie făcut public, cel mai probabil, miercuri. Anunţul a fost făcut în timpul videoconferinţei convocate de preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut referire la noua ordonanță militară, la Realitatea Plus, spunând că aceasta va include și obligativitatea ca piețele să rămână deschise.

Oros a spus că o parte din pieţe au fost închise, astfel că a făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali își pot vinde produsele, cu respectarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului.

"Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului", a afirmat Adrian Oros, potrivit Agerpres.

Stocurile alimentare la producători şi la procesatori - schimbare de comportament a cumpărătorilor

Ministrul Agriculturii a susținut că există tot mai multe stocuri de produse alimentare la producători şi la procesatori, pe fondul scăderii cumpărăturilor făcute de populaţie şi pe fondul închiderii sistemului HoReCa.

"Pe de altă parte, ne interesează şi stocurile care se adună la producători şi la procesatori, pentru că, dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri.

E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, datorită restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin", a adăugat ministrul Agriculturii.