La Maternitatea Odobescu din Timișoara, unde 10 bebeluși și 25 de cadre medicale și paciente au fost confirmate cu coronavirus, a fost creată o zonă specială unde să fie consultate femeile care au suspiciune de COVID-19, iar pentru pacientele externate și nou-născuți va fi făcută retestarea.

Test pentru coronavirus - COVID-19Foto: Profimedia Images /Hector RETAMAL/AFP

Anunțul a fost făcut marți seară de Ministerul Sănătății, care spune că echipa de control a Direcției de Sănătate Publică Timiș a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cât și pentru minimizarea expunerii.

Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie. Pacientele care se vor adresa acestei unități vor fi consultate de personal medical care va purta echipament, după care se vor izola și vor fi testate Sars-Cov 2. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatul va fi pozitiv, iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu.

De asemenea, s-a dispus izolarea la domiciliu a persoanelor externate si retestarea acestora. Repetarea testelor Covid 19 se va face atât în cazul bebelușilor depistați pozitiv (10), cât și al mamelor acestora. La Timișoara au fost prelevate probele de la 5 mame și tot atâția nou-născuți și s-a luat legătura și cu direcțiile de sănătate publică din județele limitrofe pentru prelevarea probelor pentru celelalte persoane, precizează Ministerul Sănătății.

Instituția mai spune că ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar conducerea DSP Timiș a dispus efectuarea unei anchete de către o echipă de inspectori sanitari.

Primul rezultat la retestare a ieșit negativ, fiind vorba vorba despre singurul bebeluș din cei 10 confirmați cu coronavirus rămas în spital.

Conform informațiilor transmise luni seară de Grupul de comunicare strategică, la Spitalul Municipal (Maternitatea Odobescu) au fost recoltate probe, în 1 aprilie, de la 49 de mame și tot atâția nou-născuți. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie. Rezultatele testelor arată că 10 bebeluși sunt infectați cu coronavirus. Testele mamelor acestor nou-născuți sunt negative.

Potrivit sursei citate, 9 mame împreună cu bebelușii au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timiș să înceapă de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou-născuți depistați pozitiv la COVID-19. Tătaru a cerut începerea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor, adaugă Grupul de comunicare strategică.