Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, medicul Horaţiu Suciu, face apel la populaţie să se mobilizeze și să facă donații pentru dotarea personalului cu echipamente de protecţie, în condițiile în care instituţia, deşi are prevăzute şi paturi pentru pacienţi cu coronavirus, nu figurează pe nicio listă pentru alocări de bani.

dr Horatiu SuciuFoto: Facebook

"Este momentul să arătăm că ne pasă de medicii şi de personalul nostru medical care trebuie să aibă, pe lângă puterea şi determinarea de a salva vieţi, materialele medicale şi sanitare cu care să o facă", spune medicul într-un mesaj video.

Potrivit acestuia, în Târgu Mureş, toate donaţiile în bani şi materiale sanitare, toate acţiunile de voluntariat au fost direcţionate către cele două mari spitale - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş.

"Rugămintea mea este să nu uitaţi că există al treilea spital în oraş, care face cinste oraşului, judeţului şi ţării noastre, acesta este Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant cu cele cinci clinici şi 210 paturi, 30 paturi de terapie intensivă, 550 de personal medical, din care peste 100 de medici care sunt gata angajaţi în această luptă având inclusiv paturi pentru pacienţi COVID-19.

Am făcut acest apel pentru că Institutul Inimii din Târgu Mureş nu se află pe nicio listă de donaţii sau de repartiţii de la Ministerul Sănătăţii sau de la alte structuri de decizie asupra distribuirii de materiale de protecţie pentru personalul medical, probabil din raţiuni birocratice, sigur nu datorită performanţelor medicale. Vorba aceea, dacă nu ne omoară virusul, ne va omorî birocraţia!", mai spune medicul, citat de Agerpres.

El afirmă că este de folos orice ajutor pentru Institutul Inimii, în contextul în care aici se asigură urgenţele pe cardiologie şi chirurgie cardiovasculară din întreaga Transilvanie, iar din acest motiv personalul medical trebuie protejat.

"Să nu uităm că în toată această perioadă în care toată atenţia noastră este concentrată pe pandemia COVID-19, care ne macină sufletele prin suferinţele pe care le provoacă, faptul că în continuare se nasc copii cu malformaţii cardiace grave, care trebuie să aibă şansa la viaţă, să nu uităm că în continuare pacienţii cardiovasculari au dreptul de a primi cele mai bune îngrijiri, pentru a se putea întoarce în mijlocul celor dragi. Să arătăm că există inimi mari pentru inimi mici bolnave, haideţi să salvăm în continuare copiii şi pacienţii noştri, haideţi să salvăm Institutul Inimii din Târgu Mureş.

(...) Trăim cu toţii drama aceste pandemii care ne-a afectat pe toţi, în toate aspectele vieţii noastre, familial, profesional, psihologic şi mai ales din punctul de vedere al stării sănătăţii. Starea de sănătate a compatrioţilor noştri atârnă de un fir de păr şi nu sunt semne că acest lucru se va schimba în curând. Este, aşadar, momentul să arătăm că suntem solidari, generoşi şi că ne pasă de aproapele nostru", a subliniat dr. Horaţiu Suciu.

IUBCvT Târgu Mureş şi Salvaţi Copiii România au făcut un apel public la strângere de fonduri pentru echipamente şi materiale de protecţie: măşti chirurgicale, halate, mănuşi de examinare, dezinfectanţi de suprafeţe şi tegument.

Din estimările medicilor, în România se fac anual aproximativ 450 de intervenţii cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureş.