România devine prima țară din uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene, potrivit declaraţiei preşedintelui CE, într-un interviu pentru TVR. "Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia", a spus Ursula von der Leyen.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Întrebată de strategia Comisiei Euroepene pentru rezolvarea crizei de materiale medicale, Ursula von der Leyen a declarat:

"Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în ţările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră şi recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima ţară europeană să cumpere şi să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia."

Ea a mai subliniat că această criză fără precedent loveşte fiecare ţară din UE, dar mai cu seamă Italia şi Spania.

"Suferim alături de ei şi le oferim tot sprijinul posibil, deşi, aşa cum aţi mentionat, reflexul iniţial al unor guverne a fost să se închidă în problemele lor. Acum lucrurile s-au îmbunătăţit, ne coordonăm mult mai bine. Sunt fericită să aflu că România trimite în Italia o echipă de 11 doctori şi 6 asistente să ajute la tratarea pacienţilor bolnavi de covid", declară preşedinta CE.