Doi bolnavi sud-coreeni în vârstă, infectați cu coronavirus, și-au revenit după o pneumonie severă în urma unui tratament cu plasmă de la pacienți vindecați de covid-19, a anunțat marți o echipă de cercetători, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Una dintre pistele urmărite de oamenii de știință pentru tratarea pacienților cu Covid-19 este injectarea de plasmă de la persoane vindecate, și care conține anticorpi potențial benefici.

Terapia cu plasmă ar putea constitui "un tratament alternativ pentru pacienții în stare critică ce nu reacționează favorabil la medicamentele antivirale", a afirmat Choi Jun-yong, doctor-cercetător la spitalul Severance din Seul, unde cele două persoane sunt tratate.

Dar este nevoie de teste la scară mai mare pentru a demonstra eficiența tratamentului, a adăugat el.

Unul dintre cei doi bolnavi este un bărbat de 71 de ani a cărui stare de sănătate s-a îmbunătățit după ce a primit anticorpi - de la un pacient de 20 de ani vindecat - și steroizi.

Starea de sănătate a celuilalt pacient - o femeie de 67 de ani - nu s-a îmbunătățit inițial după tratament medicamentos, în special împotriva malariei, și aport de oxigen.

Kwon Jun-wook, de la Centrul de control al bolilor din Seul, a apreciat că tratamentul cu plasmă este "important", având în vedere că pentru moment nu există nici medicamente și nici vaccin împotriva Covid-19.

Terapia cu plasmă și-a dovedit deja eficiența, în teste la scară mică, împotriva altor boli infecțioase, precum Ebola sau SARS.

Un studiu pe 60 de bolnavi este în derulare în prezent în spitale pariziene. Alte teste sunt efectuate în Statele Unite și în China.

De la apariția sa în decembrie, în China, pandemia a ucis aproape 75.000 de oameni în întreaga lume.