Cel mai mare focar de coronavirus din judeţul Galaţi este la un centru privat unde sunt internați peste 130 de bătrâni. Acolo, au fost confirmați cu COVID 25 de vârstnici și 9 cadre medicale, iar doi bătrâni au decedat. Printre cei infectați se află directoarea azilului, în timp ce soțul acesteia a murit. Parchetul a deschis dosar penal pe numele directoarei, cea care a transmis virusul.

Testare coronavirusFoto: Agerpres

Direcția de Sănătate Publică Galați a anunțat marți că la Centrul privat de Îngrijiri Bătrâni "Sf. Ilie" din municipiul Galaţi au fost infectate cu coronavirus 34 de persoane - 25 de vârstnici care erau internaţi în cămin și nouă cadre medicale și angajați, scrie Agerpres.

Toţi cei 130 de bătrâni internaţi la cămin au fost testaţi, iar cei infectaţi cu noul coronavirus au fost transferaţi la spitalele de Boli Infecţioase şi CFR.

De asemenea, alţi doi vârstnici instituţionalizaţi în centru, de 74 şi 82 ani, confirmaţi pozitiv săptămâna trecută cu COVID-19, au decedat în weekend.

Potrivit DSP Galaţi, virusul ar fi fost adus în căminul de îngrijirea bătrânilor de directoarea unităţii, care luase contact cu soţul ei, întors din Turcia pe 20 martie. Bărbatul a fost depistat pozitiv cu coronavirus şi a decedat în 3 aprilie. Şi directoarea se află acum internată la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Dosar penal pe numele directoarei azilului

Parchetul Judecătoriei Galaţi a deschis, marţi, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor pe numele directoarei centrului de bătrâni.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Galaţi, directoarea căminului şi-a continuat activitatea în centru, deşi a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus, ceea ce a dus la infectarea cu Covid-19 a mai multor persoane vârstnice din cele 130 cazate în centru.

"(...) Directorul căminului pentru persoane vârstnice Sf. Ilie a intrat în contact cu o persoană reîntoarsă în ţară dintr-un stat aflat pe lista celor cu peste 500 cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus Covid 19, nu a luat toate măsurile legale pentru prevenirea şi combaterea bolilor, continuându-şi activitatea în cadrul centrului, fapt ce a dus la infectarea cu coronavirus Covid 19 a mai multor persoane vârstnice din cele 130 cazate în centru", spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.