Criza sanitară şi umanitară prin care trecem ne-a dovedit că este nevoie de o capacitate consolidată de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, de planuri şi protocoale de reacţie, iar după ce criza coronavirus va fi depăşită, cei responsabili trebuie să regândească sistemul de sănătate românesc, spune președintele Klaus Iohannis.

Iohannis si Nelu TataruFoto: Presidency.ro

El a făcut aceste declarații marţi, la ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România, care a avut loc prin videoconferinţă.

"Omenirea se confruntă astăzi cu o situaţie fără precedent, în faţa căreia suntem cu toţii vulnerabili şi care ne-a forţat să ne adaptăm rapid întreaga activitate. Marcăm, aşadar, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an prin semnarea, într-un format inedit, virtual, a unui nou Acord de Colaborare Bienală. (...) Această criză sanitară şi umanitară prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar nouă, românilor, că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, de planuri şi protocoale de reacţie. Vă invit pe toţi cei responsabili ca, după ce vom depăşi această criză, să valorificăm conţinutul acordului semnat şi să regândim sistemul de sănătate românesc şi din perspectiva acestei nevoi", a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că autorităţile au datoria de a acorda atenţie prioritar personalului medical, inclusiv prin asigurarea echipamentului de protecţie și a reluat apelul la responsabilitate şi la respectarea cu stricteţe a măsurilor impuse de autorităţi.

Iohannis a arătat că este nevoie de acţiune comună atât la nivel regional, în cadrul organizaţiilor din care ţările fac parte, dar şi la nivel global, pentru combaterea acestei pandemii şi pentru limitarea efectelor sociale şi economice.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, şefa biroului pentru România al OMS, Miljana Grbic.