Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus, aproximativ 75.000 de cadre medicale, va avea o valoare lunară de 2.500 lei (din care se scade impozitul pe venit de 10%). Acest stimulent nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a adoptat 5 măsuri ce vor fi decontate din fonduri UE:

1. Măsura legată de echipamentele medicale şi de protecţie - fondurile în limita cărora se vor deconta cheltuieli sunt de 350 de miloane de euro.

"Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavi, pentru că procesul de decontare al fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene", a declarat ministrul Boloş.

Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor.

2. Plata stimulentelor pentru personalul medical

Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Este vorba despre circa 75.000 de cadre medicale, care vor primi un stimulent lunat de 2500 lei. Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea aplicabilă la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 se reţine.

Stimulentul este pentru tot personalul medical, nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical, a spus Boloş.

3. Asistenţii sociali - un număr de 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani, care în această perioadă se află în autoizolare şi au nevoie de sprijin.

"Au fost luate în calcul 100.000 de persoane vârstnice şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm apelul de proiecte", a declarat ministrul.

Va exista un tel verde la care persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor să poată apela.

4. Şomajul tehnic - Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, mai exact 300 de milioane de euro, să fie decontate din fonduri europene. Suma ar putea fi majorată.

5. Produsele de igienă corporală - 170.000 de pachete care urmează să fie distribuite către cei care se află în carantină, către copiii de la casele de copii şi cei din căminele de bătrâni.

Cele cinci măsuri însumează 810 milioane de euro (3,9 miliarde de lei)