Aproximativ 2.700 de certificate de situaţie de urgenţă pentru antreprenorii care au afacerile afectate au fost eliberate până luni, în jurul orei 17:00, din care 1.700 de tip 1 şi restul de tip 2, a anunţat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Aplicaţia pentru eliberarea certificatelor de situaţie de urgenţă este activă de duminică seara.

Virgil PopescuFoto: Hotnews

"Aseară a fost lansată platforma prevenire.gov.ro. Se eliberează Certificate de Situaţie de Urgenţă în mod foarte uşor, online, fără nicio interacţiune între minister şi companii. Până în acest moment, înainte de a intra în şedinţa de Guvern, au fost eliberate în jur de 2.700 certificate de urgenţă, vreo 1.700 de tip 1 şi diferenţa de tip 2. Practic, lucrurile funcţionează absolut automatizat, nu există sincope în acest sens", a spus ministrul Economiei, la începutul şedinţei de Guvern.

Întrebat de premierul Ludovic Orban care este capacitatea de eliberare a certificatelor, Virgil Popescu a spus că pot fi mii de accesări pe secundă: "Cred că avem capacitate, cu serverele STS unde sunt găzduite, de mii de accesări pe secundă. Deci, suntem pregătiţi să facem faţă şi accesărilor multe simultane. Am înţeles că este doar începutul şi sunt multe companii. Nu avem probleme nici de infrastructură hardware, nici software".

Antreprenorii care au avut afacerile afectate după decretul președintelui pot solicita de la Ministerul Economiei cunoscutul certificat de situații de urgență (CSU). Acest certificat, Galben sau Albastru, este necesar pentru a accesa anumite facilități, precum amânarea ratelor la credite sau a chiriilor și utilităților.

Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:

TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare)

TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Certificatele se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/ măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, în condițiile legii.

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează CSU doar pe perioada existenței stării de urgență în România.

Certificatele sunt valabile fără semnătură și ștampilă.