Parchetul a deschis dosar de cercetare penală in rem (pentru fapte) pentru neglijenţă în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, după ce managerul Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu, Dumitru Vienescu, a susținut că nu are aparat pentru testarea pacienţilor pentru coronavirus. Ulterior, s-a constatat însă că spitalul avea aparat Real Time PCR de doi ani, pentru care trebuia cumpărat kit Xpert Epress SARS-CoV-2.

Test rapid Covid-19Foto: Piroschka van de Wouw / AFP / Profimedia

Potrivit Parchetului General, procurorii Parchetului Judecătoriei Târgu Jiu s-au sesizat din oficiu luni, în urma unui articol din presă, pentru infracțiunile de neglijenţă în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Conform procurorilor, dosarul a fost deschis după ce managerul spitalului a afirmat public că Spitalul Județean nu are un aparat PCR pentru testarea şi diagnosticarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus, însă ulterior s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert de tip PCR cu capacitate de testare şi diagnosticare certă a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Parchetul spune că pentru punerea în funcţiune a acestui aparat era necesară achiziționarea unor kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2.

În acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru neglijenţă în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.