Autoritatea Europeană de Protecţia Datelor susţine că este nevoie de o aplicaţie care să monitorizeze şi să centralizeze datele cu privire la răspândirea noului coronavirus la nivel european, care să înlocuiască numeroasele aplicaţii utilizate la nivel naţional de statele din UE, care ar putea încălca regulamentul privind drepturile de confidenţialitate, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În lupta cu creşterea bilanţului de mii de morţi din cauza COVID-19, guvernele din toată Europa folosesc sau intenţionează să lanseze aplicaţii care să-i monitorizeze pe cei infectaţi cu acest nou virus sau pe cei aflaţi în carantină şi izolare la domiciliu.

Multe dintre aceste aplicaţii sunt criticate de entităţi responsabile de protecţia datelor cetăţenilor, care se arată îngrijoraţi că cei care au dezvoltat aplicaţiile şi gestionează datele ar putea stoca aceste date pe termen lung. Autoritatea a subliniat că tehnologiile folosite de aceste aplicaţii, cum este tehnologia bluetooth, sunt în conformitate cu regulamentele de protecţie a datelor, dar se arată îngrijorată de diversitatea acestor aplicaţii şi cere o soluţie care să funcţioneze la nivel paneuropean.

"Mai mult, ar fi nevoie ca datele analizate de o astfel de aplicaţie să fie coordonate la nivel European şi împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru a asigura protecţia datelor", susţine şeful Autorităţii Europene de Protecţia Datelor, Wojciech Wiewiorowski.

Operatorii telecom, precum Vodafone, Deutsche Telekom şi Orange au declarat că sunt de acord să pună la dispoziţia Comisiei Europene datele de localizare a telefoanelor mobile pentru a monitoriza răspândirea virusului.