Primarul din Focşani, Cristi Misăilă (PSD), i-a cerut prefectului judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece, să impună purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în spaţiile publice, instituţii şi spaţii comerciale.

Masca medicalaFoto: Hotnews

"Vă solicităm să adoptaţi în regim de urgenţă în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o hotărâre prin care să impuneţi ca în toate spaţiile publice, în toate instituţiile şi în toate spaţiile comerciale să fie OBLIGATORIE purtarea unei măşti medicale de protecţie sau, în lipsa acesteia, a unei eşarfe, a unui fular etc", a transmis primarul Cristi Misăilă într-o scrisoare transmisă prefectului, scrie Agerpres.

Primarul PSD susține că administraţia locală face demersuri pentru a asigura cazarea personalului medical, precum şi a hranei şi transportului acestora.

"Dacă pe dumneavoastră vă interesează doar votanţii PNL de afară, cărora vreţi să le asiguraţi cazare în hoteluri de 3* şi 4*, Primăria Municipiului Focşani doreşte să asigure cazare pentru cadrele medicale, care luptă zi şi noapte cu această pandemie, meritând din plin respectul şi aprecierea noastră. De altfel, prin adresa nr. 6184/6.04.2020 din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Focsani şi adresa nr. 1816/6.04.2020 din partea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, suntem informaţi că este nevoie de 130 de camere pentru ca medicii şi asistentele să îşi poată face meseria în continuare fără a exista riscul infestării familiilor lor", se arată în scrisoarea deschisă.

În document se precizează, de asemenea, că responsabilitatea gestionării contractelor încheiate pentru carantina persoanelor revine prefectului, prin Ministerul Sănătăţii.

"Ne solicitaţi să preluăm 'deîndată' contractele de cazare pentru centrele de carantină de pe raza Focşaniului, recunoscând astfel că nu aveţi competenţa necesară gestionării acestei situaţii. Mai mult decât atât, dovediţi şi faptul că nici măcar NU cunoaşteţi prevederile legale, întrucât Hotărârea de Guvern nr 269/2.04.2020, publicată în Monitorul Oficial din data de 3.04.2020, spune cât se poate de clar că 'pentru decontarea cheltuielilor de carantină suportate direct de către direcţiile de sănătate publică pentru asigurarea carantinei AFLATE ÎN DERULARE, ordonatorul principal de credite aprobă modificări în structura bugetului Ministerului Sănătăţii'. Cu alte cuvinte, este OBLIGAŢIA dumneavoastră de a gestiona şi în continuare contractele pe care le-aţi încheiat, în condiţiile în care vă reamintesc faptul că aţi luat aceste decizii fără consultarea municipalităţii", a spus Cristi Misăilă.