Avertisment al sindicatelor: Toți angajații din sistemul sanitar din România ar putea fi infectați cu coronavirus în 30 de zile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2020, 12:18 Actualitate | Coronavirus


Test pentru coronavirus - COVID-19
Foto: Profimedia Images /Hector RETAMAL/AFP
Una din 5 persoane infectate cu coronavirus în țara noastră este angajat din domeniul sănătății, iar în cazul în care ritmul actual se va menține, în 30 de zile de acum încolo ar urma să fie infectați toți salariații din sănătate, susține Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din sistemul sanitar.

734 de angajați din sistemul sanitar erau confirmați pozitiv cu coronavirus ieri, 5 aprilie (cele mai recente date puse la dispoziție de autorități), ceea ce înseamnă că 19% din totalul celor infectați sunt salariați din sănătate, adică aproximativ una din 5 persoane, arată reprezentanții Solidaritatea Sanitară.

"Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați SARS-CoV-2 în ultima săptămână a fost de 22,7% (22,7% în plus față de ziua anterioară/zi; în data de 30 martie erau 215 salariați infectați). Dacă se va menține acest ritm atunci în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate", susțin sindicatele din sănătate.

Procentul salariaților din sănătate infectați (din total salariați) este de 0,367%, adică cu 90% mai mare decât cel al populației generale (0,193%), potrivit acestora.

În plus, "având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absența testării tuturor salariaților, estimăm că numărul real al salariaților infectați ar putea fi cu un ordin de mărime mai mare", mai spun reprezentanții sindicatelor din sănătate.

Potrivit acestora, "datele actuale confirmă ceea ce afirmam în urmă cu aproape două săptămâni: resursele umane din sănătate nu au caracter liniar, ci sunt dispuse într-o curbă continuu descrescătoare. Deoarece Guvernul nu a luat niciuna dintre măsurile pe care le-am solicitat, scăderea resurselor este mai mare decât cea estimată de noi."


Sindicatele din sănătate cer un set de măsuri urgente pentru protejarea salariaților din sistem de infecția cu virusul:

 • 1. Asigurarea echipamentelor individuale de protecție pentru toți salariații, conformat normativelor (corectate cu solicitările lor).
 • 2. Instituirea ca măsură minimă de protecție a salariaților din sănătate a regulii: fiecare salariat trebuie să poarte cel puțin mască (minim chirurgicală) și mănuși. Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită acest lucru în mod constant de aproape trei săptămâni, demonstrând faptul că procedura de raționalizarea a echipamentului individual de protecție (aprobată ulterior prin OMS 533/2020) este greșită. Deși oficialitățile discută despre necesitatea ca toți cetățenii să poarte o mască, acest lucru nu a fost introdus nici măcar acum pentru toți salariații din sănătate.
 • 3. Toți salariații din sănătate trebuie testați, ori de câte ori este nevoie, în următoarea ordine: (a) contacții (fără echipamentul complet de protecție) pacienților COVID 19, simptomatici și asimptomatici; (b) salariații care lucrează în mod constant cu pacienți COVID 19 (testare regulată); (c) restul salariaților din sănătate. Reamintim că, deși solicităm acest lucru de două săptămâni, algoritmul de testare include și la ora actuală doar salariații simptomatici și doar contacții direcți (ratând contacții contacților).
 • 4. Testarea tuturor pacienților. Pacienții asimptomatici reprezintă principala sursă de infectare a salariaților din sănătate.
 • 5. Informarea și formarea salariaților. Instituțiile statului au eșuat în a anticipa nevoia de pregătire și a satisface această necesitate. Ele au ratat în primul rând recunoașterea problemei: faptul că trebuie să pregătim un număr mare de salariați pentru specializarea Boli Infecțioase și procedurile de lucru specifice acestei specializări într-un timp extrem de scurt. Obișnuința de a lăsa salariații să se ocupe singuri de propria formare (deși aceasta este o obligație a angajatorului și a organismelor profesionale) a contribuit la situația în care se află acum salariații.
 • 6. Introducerea rapidă, în toate spitalele, a unor proceduri standard, centrate pe precauțiile specifice pandemiei COVID 19. Autoritățile centrale au ratat nivelul extrem de redus al inițiativelor locale și necesitatea spitalelor de îndrumare. Instituțiile statului care ar fi putut interveni rapid cu rol de suport (ex. A.N.M.C.S.) nu au fost mobilizate.
 • 7. Instituirea măsurilor de protecție a muncii. Pentru a proteja cea mai importantă resursă a acestei luptei împotriva pandemiei COVID 19, respectiv salariații din sănătate, autoritățile aveau/au obligația să demareze planurile de protecție a sănătății și securității salariaților. Acestea trebuie să includă: analiza riscurilor din punctul de vedere al protecției muncii, protejarea salariaților din grupele de risc, instructajul de protecția a muncii adecvat noilor condiții, crearea unor circuite corespunzătoare, crearea facilităților necesare (ex. camere de decontaminare, dușuri etc.). Comitetele de Sănătate și Securitate în Muncă de la nivelul unităților nu au fost convocate și utilizate. ITM-urile nu au intervenit pentru a exercita atribuțiile lor; deoarece nu au cercetat accidentele colective de tipul celui de la Suceava nu există feedbackul necesar rectificării erorilor. Deși am solicitat în urmă cu aproape trei săptămâni, în mod public, tuturor autorităților, centrale și locale, introducerea unei proceduri de identificare și protecție a salariaților din grupele de risc acestea nu au făcut demersurile necesare nici până în acest moment.
 • 8. Reinstituirea dialogului la nivel central și local. Lipsa dialogului este o caracteristică comună a spitalelor cu număr mare de salariați infectați. Oamenii nu au reușit să acționeze ca o echipă în fața pandemiei COVID 19 deoarece nu au fost chemați să se pregătească și să lucreze ca o echipă. Neo-feudalismul ce caracterizează multe dintre unitățile publice a contribuit la generarea acestui dezastru. Absența dialogului a caracterizat și desemnarea unităților suport, determinând în final demisia unora dintre salariați. Informațiile pe care le-am transmis din teritoriu, cu scopul de a corecta rapid problemele (ex. cazul S. J. Suceava) nu au fost luate în considerare. Absența acestui lanț de comunicare salariați-conducere a determinat ratarea problemelor, contribuind la situația actuală.
 • 9. Utilizarea doar a spitalelor cu circuite adecvate. Soluția utilizării spitalelor de tip mono-bloc (în special spitale județene) ca unități suport în lupta împotriva COVID 19 este greșită: acestora le lipsesc circuitele specifice tratării unor pacienți cu un nivel de transmitere a infecției extrem de ridicat. Pot fi utilizate doar spitalele pavilionare, însă cu condiția ca acestora să le fie construite rapid circuitele adecvate. Soluția cea mai eficientă credem că o constituie construirea rapidă, în fiecare regiune, a unor facilități cu circuite dedicate, destinate tratării pacienților aflați în stare gravă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3444 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Sindicatele (Luni, 6 aprilie 2020, 12:22)

  M-Teo [utilizator]

  Unde erau sindicatele cand trebuiau anuntate ca nu exista materiale medicale, echipamente, paturi si altele ? Unde au dormit liderii de sindicat pana acum ? A fost cald si bine timp de 30 de ani cu salar baban si spaga la partid . Leprelor !
  • +1 (3 voturi)    
   Dacă toți angajații vor fi infectați COVID. (Luni, 6 aprilie 2020, 16:18)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui M-Teo

   Românii vor fi morți din cauza angajaților din sănătate care nu știu ce-i igiena și cum te protejezi de microbi și viruși.
   • +1 (1 vot)    
    Daca medicii #stauacasa (Luni, 6 aprilie 2020, 16:33)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Va fi exact la fel. Oricum deja ar fi trebuit sa iasa cativa din viroza si inapoi la munca, ca sunt imuni. Sa nu uitam ca vindecatii pot oferi asistenta medicala de baza, asta daca li se ofera o slujba temporara, nu e de parca se mai munceste in rest.
 • +4 (4 voturi)    
  salariatul din sanatate (Luni, 6 aprilie 2020, 12:30)

  Captain Obvious [utilizator]

  pana acum o luna era un zeu. acum pare-se ca isi vede varful nasului.
  romanului ii e mai frica de spital decat de covid19
 • +4 (4 voturi)    
  iote ca s-au trezit... (Luni, 6 aprilie 2020, 12:33)

  ..13 [utilizator]

  Rugam nu deranjati populatia aflata in carantina obligata

  mergeti linistiti si instruiti-va ca noi la voi nu venim.
  mergem la privat - sic!

  Succes si multa sanatate - sarbatori fericite fara spaga!
 • +2 (2 voturi)    
  Sa se spele pe maini ca mastile nu ajuta. (Luni, 6 aprilie 2020, 13:41)

  Lok [utilizator]

  In rest, si eu muncitor pe tarla ma expun riscului de a ma infecta pentru a munci si plati taxe pentru a sustine sistemul medical din care ei fac parte, fara mine ei nu pot face nimic. Catre toate cadrele medicale: La munca, nu la intins mana!!!!
 • +5 (5 voturi)    
  Ce ati facut pana acum? (Luni, 6 aprilie 2020, 13:59)

  Andy500 [utilizator]

  Nu vad nicaieri sa cereti hartie igienica si sapun la TOATE baile spitalelor!
  Pana acum nu ati vazut ca lipsesc materiale sanitare minimale?
  Ce ati facut ca sa reduceti numarul de infectii nosocomiale?
  Ce ati facut ca sa fie raportate corect aceste infectii nosocomiale si cazurile de malpraxis?
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 aprilie 2020, 14:10)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Cu mica rectificare... (Luni, 6 aprilie 2020, 14:27)

  ggiiggii [utilizator]

  mai putin aia care si-au dat demisia, sau care sunt in concediu medical( din cine stie ce cauze)....mai putin, spagarii ascunsii prin birouri, mai putin politrucii din ministere


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by