În pofida criziei coronavirusului, Rusia face repetiții pentru parada militară dedicată Zilei Victoriei, care este sărbătorită pe 9 mai și care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Guardian. Kremlinul se opune anulării celui mai important eveniment politic al anului.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Repetițiile au loc în contextul în care 12 milioane de moscoviți sunt în izolare la domiciliu, iar întreaga lume se luptă cu pandemia de coronavirus.

O înregistrare video anonimă, din 2 aprilie, care a apărut în spațiul public arată 15.000 de soldați aliniați pentru parada militară, pe un teren din apropierea Capitalei, în timp ce ministerul apărării a confirmat că au loc repetiții.

“Câți oameni sunt acolo, 15.000? La naiba, au spus că adunările peste 50 de persoane sunt interzise. Niciunul dintre ei nu poartă mască”, spune vocea din off.

Tancuri T-34 modernizate au fost și ele surprinse făcând manevre la Alabino, unde autoritățile spun că au pus în scenă o reproducere a Pieței Roșii.

Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a calificat drept o ”imbecilitate” decizia ministerului apărării de a continua repetițiile, în timp ce acesta a susținut că au fost luate măsuri prevenitve pentru a asigura protecția soldaților, inclusiv verificarea regulată a temperaturii acestora.

“Toți cei care participă la repetiții ard de nerăbdare să fie parte a acestui eveniment istoric și se antrenează din toată inima”, a transmis un purtător de cuvânt al ministerului. Ziua Victoriei rămâne cel mai important eveniment public din Rusia.

Liderii occidentali au boicotat parada din 2014 ca urmare a anexării Crimeii.