Premierul japonez Shinzo Abe va declara stare de urgență începând de marți în Tokyo și în alte șase regiuni în încercarea de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus, potrivit presei locale citate de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Japonia nu va avea și nu are nevoie să ia pașii de carantinare ca în alte țări”, a spus Abe, adăugând că ”trenurie vor funcționa în continuare, iar supermarketurile vor fi deschise ”

Până acum, au fost raportate 1.000 de cazuri de infecții doar în Tokyo.

Este de așteptat ca premierul Abe să anunțe planurile sale privind starea de urgență luni, scriu unele ziare japoneze, în timp ce altele vorbesc de ziua de miercuri.

Presiunea publică asupra guvernului nipoon a fost din ce în ce mai mare în ultima vreme, oamenii cerând ca executivul să acționeze în condițiile în care răspândirea epidemiei în țară ia amploare, chiar dacă numărul de cazuri este mult sub cel înregistrat în SUA, Europa sau China, unde mii de omanei și-au pierdut viața.

Mai mulți lideri au susținut că starea de urgență ar fi trebuit declarată de la 1 aprilie.

În Japonia, peste 3.500 de oameni au fost depistați pozitiv și 85 au murit, potrivit presei locale.

Starea de urgență ar presupune introducerea restricțiilor de deplasare și închiderea unor afaceri. Autoritățile locale din Tokyo au dispus deja o serie de restricții, oamenii fiind îndemnați să stea și să muncească de acasă, să evite adunările publice și ieșirile în oraș.