Cercetători din mai multe țări au lansat – sau se pregătesc să lanseze – testări clinice de mare amploare pentru a afla dacă vaccinarea BCG (denumirea curentă a vaccinului împotriva Bacilului Calmette–Guérin) oferă o protecție – cel puțin parțială – contra Covid-19, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Punctul de plecare, așa cum amintește Institutul național de sănătate și cercetare medicală (INSERM), este corelația găsită în studii epidemiologice între vaccinarea cu BCG și rata de morbiditate și de mortalitate cauzată de Covid-19.

Aceste observații ar merge în același sens ca și efectul protector al vaccinului observat la copii față de infecțiile respiratorii dincolo de boala vizată, tuberculoza. Acest efect protector se obține cu vaccinuri care folosesc un agent infecțios – virus sau bacterie - viu, dar atenuat.

Este cazul BCG-ului, vaccinul împotriva rujeolei sau vaccinului oral contra poliomelitei. Vaccinurile numite inactive nu conțin decât un fragment din agentul infecțios (tetanos, hepatită B) sau agentul întreg, dar ucis (tuse convulsivă).

Aceste efecte ar rezulta dintr-o stimulare a memoriei imunității înnăscute, prima linie de apărare, nespecifică, contra patologiilor care intră în organism. După cum ii arată numele, este prezentă de la naștere.

Testări pe scară largă în Australia și Țările de Jos

Corelația observată în studiile epidemiologice nu este totuși suficientă pentru a stabili realitatea acestui efect protector. Pentru a încerca să-l demonstrezi, trebuie să faci teste clinice în care numărul de cazuri, gradul de gravitate al infectării și numărul de decese ar fi comparate în două grupuri de indivizi, unii vaccinați cu BCG și ceilalți cu un placebo.

Testele au început deja pe scară largă în Australia (4.000 de participanți) și în Țările de Jos (1.000 de participanți). Spania se va alătura, ca și Franța, unde testarea este în curs de planificare de către echipa lui Camille Locht, director pentru cercetare la Institutul Pasteur din Lille. Primele rezultate ale testării franceze vor putea fi disponibile peste trei-patru luni.

Dacă rezultatele acestor teste ar fi concludente, vaccinarea cu BCG – care nu mai este obligatorie în Franța – ar putea fi reluată pentru a reduce gravitatea simptomelor și numărul de decese. Conceput în urmă cu circa o suta de ani, BCG este un vaccin foarte sigur, ale cărui contraindicații – o situație de imunosupresie – sunt bine identificate.