Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri dimineață că se consultă cu țările membre pentru a decide prelungirea închiderii frontierelor externe ale UE, potrivit France 24, citează Rador. Ea a mai promis „un răspuns puternic” pe plan economic.

Control la frontieraFoto: Profimedia Images

Sunt în desfășurare discuții privind o eventuală prelungire a închiderii frontierelor externe ale Uniunii Europene până după Paști, a declarat vineri, 3 aprilie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ținând cont de pandemia de coronavirus, care este în desfășurare în continuare, statele membre ale UE au aprobat în unanimitate, pe 17 martie, interzicerea, timp de 30 de zile, a intrării persoanelor care nu aparțin blocului comunitar.

“Suntem în consultări cu toate statele membre pentru a decide calea de urmat după Paști”, a declarat Ursula von der Leyen pe Europe 1. “A fost o măsură bine primită de statele membre, toată lumea i-a înțeles necesitatea”.

”O ripostă pe plan economic, un răspuns puternic”

“Este o idee foarte proastă să faci călătorii inutile, să mergi în Uniunea Europeană dacă nu este necesar”, a continuat ea. Obiectivul acestei măsuri “este să împiedice oameni care nu locuiesc în Uniunea Europeană să vină să se trateze în Europa, în situația în care sistemul sanitar este absolut saturat”, a precizat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene s-a referit din nou și la instituirea unui instrument financiar temporar de 100 de miliarde de euro pentru a garanta perenitatea planurilor privind șomajul parțial în cadrul Uniunii Europene. “Cred că este capital să ne sprijinim astăzi pe bugetul european, care să fie o ripostă puternică în confruntarea cu coronavirusul și un fel de plan Marshall pentru a ne asigura viitorul”, a declarat ea. Și a adăugat că UE prevede “o ripostă pe plan economic, un răspuns puternic”.