Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, la Digi 24, că recomandă folosirea măştilor de protecţie, însă nu poate fi impusă obligativitatea atâta timp cât nu poate fi asigurată capacitatea de producţie. Premierul mai spune că nu toată lumea va fi testată pentru COVID-19, ci doar cei care prezintă suspiciuni.

coronavirus, testeFoto: Facebook Ministerul Apararii

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că recomandă folosirea măştilor de protecţie, însă nu poate fi impusă obligativitatea atâta timp cât nu poate fi asigurată capacitatea de producţie pentru ca fiecare cetăţean să îşi poată achiziţiona măştile la preţuri rezonabile, potrivit Agerpres.

"Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti... Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie aşa numitele măşti chirurgicale care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate", a declarat Orban, într-un interviu la Digi 24.

Premierul a mai spus că se discută cu reprezentanţii unor companii pentru acreditare astfel încât să poată produce măşti.

Ludovic Orban anunţă că nu toată lumea va fi testată pentru COVID-19, ci doar cei care prezintă suspiciuni (contacte, care au călătorit sau care prezintă simptome). „Testele rapide nu sunt o soluţie. Nu au precizie 100%”, a spus premierul., potrivit Mediafax.

„Testăm atât cât este necesar. Astăzi sunt acreditate 37 de centre unde se face testarea. Noi avem o metodologie şi o respectăm. Continuăm acest efort, astfel încât capacitatea de testare să fie cât mai aproape de nevoile reale. Acum nu poate nici să se testeze oricine. În general se testează persoane de contact ale unor persoane care au fost diagnosticate pozitiv, persoane care au istoric de călătorie internaţională, care vin din ţări unde e răspândit virusul, se testează persoane care au simptome, se testează cu prioritate persoane instituţionalizate care prezintă simptome. Există un set de priorităţi pe care noi le respectăm”, a spus Ludovic Orban, la România TV.

Şeful Executivului nu are încredere în capacitatea testelor rapide. El precizează că sunt metode care nu au o precizie 100% şi că acestea nu pot fi folosite pentru a se lua decizii. „Dintr-o sută de oameni care sunt testaţi rapid, e posibil ca minim 20 să fie pozitivi şi să fie diagnosticaţi, de fapt, negativ”, a adăugat Orban.