​Toate zborurile către și dinspre Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran vor fi suspendate începând de duminică seară, pentru o perioadă de 14 zile, a anunțat sâmbătă ministrul de interne Marcel Vela, măsura fiind adoptată prin noua Ordonanță Militară nr. 7.

Avioane in zborFoto: Max Pixel

„Având în vedere că multe țări au intrat în „zona roșie”, conform evaluării Institutului Național de Sănătate Publică, am decis să suspendăm toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, deci din aceste țări către România sau spre aceste țări, pentru o perioadă de 14 zile începând din data de 5 aprilie, adică de mâine, duminică, ora 23.00, ora României”, a anunțat Marcel Vela, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI.

Vela a mai precizat că, la fel ca și în deciziile anterioare, această restricţie „nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă, corespondenţă, zboruri umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizările tehnice necomerciale”.

Pe de altă parte, ministrul de Interne a anunțat că va fi permis transportul aerian, prin curse charter neregulate, a lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţările de destinaţie.

„Avem şi o veste bună. În aceste zile am primit o solicitare pentru un transport şi am introdus în Ordonanţa nr. 7 un articol care va permite zboruri efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse charter neregulate pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, evident cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. La fel de evident, ne-am gândit şi am restricţionat că aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar şi al muncii în zona asistenţei sociale”, a mai spus Marcel Vela.

Amintim că, în cazul țărilor „roșii” Spania și Italia, măsura suspendării zborurilor a fost deja prelungită pentru încă 14 zile prin Ordonanța Militară nr. 5, adoptată la începutul acestei săptămâni.