Patriarhul Kiril, șeful bisericii ortodoxe rusești, a făcut vineri turul Moscovei la bordul unei mașini care transporta o icoană a Fecioarei Maria, rugându-se pentru îndepărtarea epidemiei de coronavirus, scrie AFP.

Microbuzul negru cu geamuri fumurii al Patriarhului Kirill, 73 de ani, a mers pe centura capitalei și apoi a trecut prin apropierea zidurilor Kremlinului.

Potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea cu tematică religioasă "Spas", cortegiul era format și din mașini echipate cu girofaruri și semnale sonore.

În timpul cursei, Kirill a rostit o rugă pentru îndepărtarea pandemiei. Icoana Fecioarei Maria aleasă pentru acest parcurs este considerată de credincioși miraculoasă.

"Doamne Dumnezeul nostru (...) apără-ne pe noi de ciuma distrugătoare", afirma o rugăciune difuzată de "Spas" și pe care patriarhul a recomandat credincioșilor să o citească acasă la ei, în timpul procesiunii.

Rusia are 4.149 de cazuri confirmate de coronavirus și 34 de morți, potrivit bilanțului oficial.

Președintele Vladimir Putin a prelungit până la sfârșitul lunii aprilie încetarea muncii impusă de o săptămână, lăsând în seama autorităților regionale să stabilească gradul de izolare impus.

Biserica ortodoxă a refuzat să închidă lăcașurile de cult, dar patriarhul Kirill a sfătuit credincioșii să nu se roage de acasă în timpul epidemiei.

Patriarhatul Moscovei, foarte apropiat de puterea de la Kremlin, revendică 150 de milioane de credincioși în întreaga lume, în principal în țările fostei URSS.