Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti au deschis dosar penal după ce o organizație a medicilor de familie a depus plângere penală împotriva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Doctorii acuză CNAS că ar fi refuzat în mod repetat validarea consultaţiilor medicale fără cardul de sănătate, deşi în starea de urgenţă este posibil acest lucru.

CNASFoto: cnas.ro

Conform Parchetului General, în 31 martie la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 București a fost înregistrată plângerea formulată de o organizație patronală județeană a medicilor de familie privind posibila săvârșire a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Medicii de familie acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că ar fi refuzat în mod repetat validarea consultaţiilor medicale realizate fără să fi fost semnate cu cardul de sănătate, deşi în starea de urgenţă este posibil acest lucru. Practic, consultaţiile pot fi făcute offline (fără validarea cardului) pentru a preveni răspândirea coronavirusului, arată medicii de familie în plângerea penală depusă împotriva CNAS.

De asemenea, prin actul normativ privind desfăşurarea consultaţiilor medicale la distanţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar urma să reglementeze această metodă doar pentru consultaţiile pacienţilor care suferă de afecţiuni respiratorii, în condiţiile în care o persoană care nu prezintă încă simptomele specifice COVID-19 ar putea fi purtătoare de virus. Altfel ar fi creată posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin intermediul cardurilor de sănătate, pe de o parte, şi al persoanelor asimptomatice, pe de altă parte, în condiţiile în care cei mai mulţi medici de familie nu ar fi dotaţi cu echipament de protecţie împotriva infectării cu acest virus, mai spun doctorii de familie în plângerea penală.

Parchetul menționează că cercetările în acest caz vor fi făcute de către Secția 10 Poliție București, sub supravegherea procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 București.