Nouă din zece bulgari sunt îngrijorați din cauza impactului epidemiei asupra economiei din țară, după cum arată un studiu național mixt al Centrului de sondare a opiniei publice „Market Links” și al bTv, anunță Mediapool, potrivit Rador.

BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 980 de persoane de peste 18 ani, în perioada 27-30 martie, în urma unui sondaj online și prin telefon.

„După șocul inițial cauzat de creșterea epidemiei și îngrijorările oamenilor legate de aceasta și de modul în care guvernarea de la Sofia o va gestiona, accentul s-a mutat deja pe consecințele economice pentru fiecare dintre noi”, a arătat sociologul Dobromir Jivkov.

91% dintre bulgari cred că această epidemie nu are cum să nu afecteze economia. 86% cred că urmează o serioasă criză economico-financiară.

Această temere este amplificată și de situația din prezent. Circa un sfert dintre bulgari lucrează de acasă, există industrii care nu funcționează, mulți oameni sunt în concediu neplătit, iar veniturile încep să scadă simțitor, a mai spus sociologul bulgar.

Mai bine de jumătate dintre bulgari (56%) se tem să nu își piardă locurile de muncă. Aproape 60% dintre oameni sunt de acord cu măsurile guvernului privind gestionarea crizei. 80% dintre cetățeni sunt îngrijorați pentru că nu știu ce se poate întâmpla cu salariile lor. Se așteaptă ca veniturile să le scadă anul acesta.

„Acest pesimism al consumatorilor de pe piață va duce inevitabil și la o scădere a consumului”, a estimat sociologul bulgar Dobromir Jivkov.