Vladimir Putin a anunțat joi că în întreaga lună aprilie nu se va lucra, cu excepția produselor de primă necesitate, dar cu menținerea salariilor pentru angajați, scrie AFP.

"Amenințarea rămâne. După cum estimează virusologii, vârful pandemiei în lume nu a fost încă atins, inclusiv în țara noastră", a declarat președintele rus, în a doua intervenție televizată de coronavirus în puțin mai mult de o săptămână.

"Am decis să prelungesc regimul de zile nelucrătoare (în vigoare din 28 martie) până în 30 aprilie inclusiv", a adăugat el, cu solicitarea ca salariile să fie menținute.

Pe lângă magazinele alimentare, farmacii, spitale și comerțul cu produse de primă necesitate, fiecare regiune va putea stabili, potrivit propriei situații epidemiologice, ce companii vor putea să continue să funcționeze.

Moscova, principalul focar al epidemiei, a prelungit de asemenea perioada de carantină până în 1 mai.

În raport cu Europa occidentală, Rusia rămâne puțin atinsă de pandemie, cu 3.548 de cazuri confirmate și 30 de decese anunțate oficial. Dar progresează rapid: în 25 martie, înainte de primul discurs al lui Putin, existau 495 de bolnavi și niciun deces.

Președintele rus nu a anunțat joi noi măsuri de susținere a economiei, afectată din plin de criza mondială provocată de Covid-19 dar și de prăbușirea cotației petrolului.

Dar a subliniat că "salvarea locurilor de muncă și a veniturilor" rușilor este o prioritate.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin anunțase o serie de măsuri socio-economice pentru a susține companiile în dificultate.

Miercuri, Kremlinul a anunțat că Putin va lucra de acasă, de la reședința sa din periferia Moscovei.

Anunțul a venit după ce medicul șef al unui spital moscovit care tratează bolnavii de Covid-19, și care se întâlnise cu Putin săptămâna trecută, este infectat și el.

În prezent, granițele Rusiei sunt practic închise complet.