Este unul dintre lucrurile esențiale pentru deschiderea lacătului carantinei: testele serologice, care vor permite să spună dacă cineva a avut Covid-19 și poate reveni la muncă, respectiv una dintre mizele internaționale majore pentru săptămânile următoare, scrie AFP.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

"Aceste teste serologice le așteptăm cu toții, în toată lumea", a afirmat ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran.

"Toată cercetarea mondială este concentrată" pe aceste noi teste, pentru a le "industrializa cât mai curând posibil", a adăugat el, adăugând că acest lucru ar putea "de la câteva zile la maxim câteva săptămâni".

"Este o miză majoră, în special din perspectiva ridicării carantinei", a insistat el.

Obiectul unei curse fără oprire între companiile de biotehnologie, "testele serologice sunt în curs de a fi dezvoltate" și "nu sunt încă evaluate", a reacționat Organizația Mondială a Sănătății.

Bazate pe o analiză genetică, testele actuale, denumite RT-PCR, permit stabilirea faptului dacă un bolnav este infectat la momentul la care sunt realizate.

Testele serologice nu au același obiectiv: ele vizează să determine dacă un individ a avut contact cu virusul și deci a priori este imunizat.

Pentru aceasta, "ele detectează anticorpii, respectiv răspunsul pe care îl oferă sistemul imunitar" pentru a se apăra împotriva virusului, a explicat Dr Andrew Preston, de la universitatea din Bath (Anglia).

Acești anticorpi sunt de două tipuri: "IgM (imunoglobulinele M), care sunt produse într-o primă etapă" și care pot fi detectate "la circa o săptămână după infecție", și apoi "IgG (imunoglobulinele G), produse în continuare".

Carnete de vaccinare pentru persoanele imunizate

Această analiză a posteriori este cu atât mai importantă cu cât numeroase persoane au putut fi infectate fără să o știe, în condițiile în care se întâmplă adeseori să nu existe simptome, însă în condiții de contagiozitate.

Deja folosită la alte boli, tehnica de serologie pot fi realizată de manieră automată în orice laborator de analize, imediat ce testele specifice pentru noul coronavirus vor fi fost evaluate.

Odată generalizate, ele vor putea fi folosite pentru a stabili cine poate ieși din carantina care vizează în prezent jumătate din populația mondială.

În Italia, președintele regiunii Veneția, Luca Zaia, a propus ca muncitorii să primească o "licență" după testul serologic, pentru a certifica faptul că nu sunt contagioși.

În Germania, "un fel de carnet de vaccinare pentru persoanele imunizate ar putea să vadă lumina zilei, care le va permite să-și reia activitățile", a explicat pentru Der Spiegel Gérard Krause, de la Centrul de cercetări pentru boli infecțioase Helmholtz.

O problemă deloc de neglijat va fi cererea mondială imensă pentru astfel de teste.

Mix de teste RT-PCR și serologice

Dar testele serologice au mai multe limite.

"Dacă sunt folosite prea devreme", înainte de producerea anticorpilor, "pacientul ar putea fi în continuare purtător al virusului și contagios", avertizează Dr Michael Skinner, de la Imperial College din Londra.

De aceea țările ar putea decide asocierea celor două tehnici, RT-PCR și testele serologice, cum preconizează spre exemplu Maurizio Sanguinetti, specialist în boli infecțioase la Fundația Gemelli din Roma.

"Poate va fi un mix între ele: un diagnostic (RT-PCR) pentru a vedea dacă sunteți încă contagios și purtător al virusului, și un test serologic, pentru a afla dacă aveți anticorpii protectori", spune Dr Blanchecotte, președintele Sindicatului francez al biologilor, care reprezintă laboratoarele de analiză.

Cealaltă problemă - și nu este una mică - este lipsa de certitudine asupra imunității care poate fi dobândită împotriva coronavirusului.

"Nu putem fi 100% siguri că un test care detectează anticorpii implică faptul că persoana este imunizată", avertizează Dr Preston, chiar dacă aceasta este situația "în marea majoritate a bolilor infecțioase".

Miza acestor teste serologice depășește carantinarea. Ele vor oferi "o imagine mult mai precisă a extinderii epidemiei în toate țările", notează OMS.

Acestă imagine este încă foarte neclară, din două motive: imposibilitatea de a repera bolnavii fără simptome și marile diferențe între cantitățile de teste realizate de fiecare țară.

Testele serologice vor permite să spună care este cu adevărat proporția populației mondiale care a fost infectată și deci potențial imunizată, și care pare mult superioară evaluărilor actuale.

Acest lucru va permite evaluarea mult mai precisă a ratei de mortalitate a coronavirus, care este în prezent doar obiectul unei estimări.