Primul caz de COVID-19 în județul Harghita a fost confirmat joi. Prefectul Ion Proca spune că înregistrarea unui singur caz de infectare cu coronavirus se datorează populației disciplinate, dar și faptului că cei care au venit din străinătate au lucrat în Germania, Marea Britanie sau Danemarca, și mai puțini în Italia sau Spania, state puternic afectate de epidemie.

Coronavirus in RomaniaFoto: Agerpres

Cine este singurul pacient cu coronavirus din Harghita

În Harghita a fost confirmat, joi, primul caz de coronavirus din județ. Harghita rămăsese singurul județ din România fără niciun caz de COVID, așa cum arăta și situația pe județe transmisă joi la ora 13.00 de Grupul de comunicare strategică.

Potrivit informațiilor transmise de Prefectura Harghita, este vorba despre o persoană care s-a întors în țară din Franța, în 23 martie. Persoana s-a aflat în izolare acasă și a fost testată miercuri. Confirmarea testului s-a făcut joi. Pacientul a fost preluat și transportat la Secția infecțioase a Spitalului Odorheiu Secuiesc.

În Harghita, joi erau 157 de persoane în carantină și 1.713 persoane aflate în autoizolare acasă.

Cum explică prefectul singurul caz din județ

Prefectul de Harghita, Ion Proca a declarat, joi, pentru Mediafax că locuitorii județului Harghita au înțeles să respecte autoizolarea la domiciliu.

"Situația în județul Harghita este bună, avem o singură persoană depistată pozitiv. Cred că acest lucru se datorează și unui spirit mai disciplinat al populației, lucru pe care l-am apreciat la membrii comunității.

De asemenea, avem un număr mare de autoizolați la domiciliu, cam 3.500 de persoane, dar oamenii au înțeles să respecte acest lucru. Este important și faptul că am început carantinarea mai târziu, fiind vorba, prioritar, despre oameni care au lucrat în străinătate în Marea Britanie, Danemarca, Germania și foarte puțini în Italia sau Spania. Până când acolo nu a fost o problemă mare, nu a fost nici la noi”, a spus Proca.

El susține că a contat și faptul că pe plan județean există o colaborare foarte bună între toate structurile și instituțiile aflate în prima linie.