Conducerea Spitalului Județean Suceava a fost preluată de o echipă de medici militari, care a mers joi la Suceava. De altfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că unitatea medicală va fi militarizată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței Guvernului că managementul Spitalului Județean de Urgență Suceava va fi asigurat de o echipă de medici militari cu experiență care au mers acolo.

El a mai spus că i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, aflat joi la Suceava, să facă o evaluare atât a situației spitalului, cât și în privința Direcției de Sănătate Publică.

Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu este de joi managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Apărării. El îl înlocuieşte pe Florin Filip, care şi-a dat demisia miercuri seara de la conducerea unităţii medicale, la doar o săptămână de la preluarea funcţiei. Derioiu a mers la Suceava cu o echipă de specialişti ai Ministerului Apărării, pentru a ajuta la reorganizarea spitalului.

Iohannis: Este necesar să se introducă proceduri militare la spitalul din Suceava

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi după-amiază că secretarul de stat Ionel Oprea, medic militar, aflat la Suceava împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, are sarcina de a repune în funcțiune unitatea medicală și va asigura în perioada următoare "conducerea operativă a spitalului”.

"Este corect, este oportun și este necesar să se introducă proceduri militare, deci militarizarea spitalului, pentru a reveni foarte rapid la normalitate”, a afirmat Iohannis, după o videoconferință cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, și reprezentanți ai instituțiilor locale din județ.

Potrivit președintelui, în acest moment în spital au fost deja livrate 5.000 de combinezoane pentru medici și personalul medical, 20.000 de măști de protecție, de mănuși, inclusiv medicamente specifice pentru bolnavii de COVID, care "trebuie puse urgent la dispoziția personalului medical”.

De asemenea, se va face "o dezinfecție profundă și în spital, și posibil și în oraș”, lucru de care se va ocupa "o echipă specială de dezinfecție, care va veni din Dorohoi”.

Mesaj către medici: Reveniți, vă rog, la serviciu! Preluați bolnavii, respectați procedurile!

Iohannis a vorbit și despre testarea urgentă a personalului medical și despre încă un aparat de testare, care va fi pus la dispoziție în timpul cel mai scurt.

"Deci, medicamente sunt, material de protecție este, proceduri sunt, conducere este. Resursa umană există, există în spitalul din Suceava, și mă adresez în mod expres și special medicilor și personalului medical din spitalul Suceava: reveniți, vă rog, la serviciu! Preluați bolnavii, respectați procedurile! Ne bazăm pe voi! Am mai spus-o și am să o mai repet: medicii, personalul medical, sunt în prima linie de apărare împotriva acestei epidemii. Este nevoie de voi!”, a afirmat Iohannis.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România a ajuns la 2.738, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică joi la ora 13.00. Cel mai afectat județ este Suceava, cu 701 cazuri de COVID-19.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România a ajuns la 2.738, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică joi la ora 13.00. Cel mai afectat județ este Suceava, cu 701 cazuri de COVID-19. De luni seară, municipiul Suceava și 8 localități limitrofe au intrat în carantină.

200 de cadre medicale din Suceava au fost confirmate cu coronavirus, potrivit datelor anunțate miercuri seară de Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, la Suceava au fost raportate oficial 31 de decese. 30 dintre persoanele decedate erau internate la Spitalul Județean. Multe dintre decese sunt din perioada 22-29 martie și au fost anunțate abia în ultimele două zile, autoritățile susținând că au fost raportate cu întârziere pentru că rezultatele testelor ar fi sosit abia în 30 martie.

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat marți extinderea anchetei penale pentru abuz în serviciu și fals intelectual, după raportarea unui număr foarte mare de decese la Spitalul Județean la câteva zile de la moartea pacienților. Procurorii spun că aceste decese au legătură cu "activitatea ilicită" a funcționarilor din Spitalul Judeţean şi din Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care au încălcat mai multe reglementări legale privind izolarea, testarea, carantina şi internarea.