Gravidele din Suceava nu mai au maternitate în oraș, iar în alte spitale din regiune de multe ori sunt refuzate pe motivul lipsei de locuri / Medicii le-au sfătuit să nască acasă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2020, 15:20 Actualitate | Coronavirus


Gravida
Foto: Photoxpress.com
Gravidele din Suceava nu mai au maternitate în oraș, după ce Spitalul Județean a fost transformat în centru pentru îngrijirea bolnavilor de COVID 19, iar femeile care trebuie să nască în acestă perioadă sunt îndrumate fie să nască acasă, fie la alte spitale din regiune, unde de multe ori nu sunt primite pe motivul lipsei de locuri, a declarat pentru HotNews.ro Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Asociației Moașelor Independente din România.

Aceasta spune că a primit zeci de mesaje de la femei aflate în această situație și chiar de la medici, și a încercat să găsească o soluție cu autoritățile locale, pentru amenajarea unui centru de nașteri provizoriu, unde femeile să nască sub îndrumarea medicilor și a moașelor, și să plece acasă după câteva ore, însă fără succes.

HotNews.ro a încercat de nenumărate ori să ia legătura cu Florin Filip, managerul spitalului din Suceava, care între timp și-a dat demisia, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Raed Arafat, pentru a lămuri situația, dar aceștia nu au putut fi contactați.

Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România, spune că în ultimele zile a primit foarte multe mesaje de la gravide din Suceava care spun că nu mai au unde să nască după ce maternitatea din cadrul Spitalului Județean s-a închis, acesta fiind transformat în spital pentru tratarea pacienților cu COVID 19. În oraș mai funcționa și o maternitate privată, însă și aceasta s-a închis.

„Joia trecută am primit primele mesaje că femeile nu au unde să nască. Maternitatea s-a închis când s-a închis spitalul, au trimis ultimii copii care aveau nevoie de spitalizare cu elicopterul la Giulești, pe restul i-au externat. Deși spitalul a fost deschis, maternitatea din Suceava nu mai funcționează pentru că tot spitalul a devenit centru pentru COVID 19. De la închiderea maternității, femeile au născut care la Fălticeni, care la Botoșani, la Iași, la Bistrița, dar nu le mai primeau cînd spuneau că sunt din Suceava, spuneau că nu au locuri. Au născut mai multe femei acasă, au și mesaj de la medicul curant care le spune să-și caute o moașă și să nască acasă. Au primit mesajele pentru că medicii nu știau ce să facă cu ele. Și de unde să găsească o moașă, din pălărie? Iar medicii nu se bagă să nască acasă, ar fi un risc enorm fiindcă nu cred că sunt toți testați”, a declarat Irina Popescu pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că nașterea acasă se practică în alte țări, însă nu se poate face peste noapte și în cazuri cu risc mare, de exemplu după o operație de cezariană.

„Nașterea acasă se întâmplă în alte țări, în perioada asta a fost o cerere mai mare inclusiv în UK, dar ei o fac în mod organizat, cu personal care știe, cu trusă completă, cu posibilitatea de a merge la spital dacă se complică lucrurile. Plus că femeile din Suceava care sunt la a doua naștere au avut peste 50% cezariene înainte, sunt în urmărire cu alte probleme de sănătate, deci nu sunt nașteri cu risc scăzut care se pot face acasă. Trebuie supravegheate”, a explicat Irina Popescu.

Asociația Moașelor Independente din România, membră a Midwifery Unit Network din Spania, propune implementarea de urgență a unor centre de nașteri prin intermediul cărora să se asigure posibilitatea femeilor însărcinate de a naște în siguranță cu asistență de specialitate (moașe și doctori). Astfel de centre de nașteri ar putea fi organizate în cadrul unor spitale mai mici private sau în cadrul unor corpuri separate ale spitalelor de stat cu precădere în zonele în care spitalele nu mai pot oferi servicii de specialitate, fie din cauza transformării în spital dedicat COVID-19, fie din cauza faptului că au fost închise ca urmare a contaminării.

Aceste centre de nașteri au fost implementate cu succes în țări precum Italia, Olanda, Suedia, Spania, UK, iar experții Midwifery Unit Network sunt dispuși să ofere Asociației Moașelor Independente din România tot sprijinul necesar pentru a implementa rapid astfel de unități (24 de ore/unitate), vitale în perioada acestei pandemii, spune Irina Popescu.

Irina Popescu spune că a propus și la Suceava această soluție, dar fără rezultat.

„Am luat legătura cu șefa secției de nașteri de acolo și m-a rugat să-i ajut, i-am spus că facem parte dintr-o rețea de centre de nașteri, că acestea se pot pune la punct în 24 de ore, am vorbit și cu Ștefan Mandachi, fiindcă știam că are un hotel chiar lângă spital. Nu s-a putut face la el la hotel pentru că nu avea bloc operator. Mi-a zis această doamnă, șefa secției de nașteri, că este un spital privat, care are și maternitate și că ea vede că acolo ar putea să se mute secția, fiindcă sunt 10-20 de femei care nasc zilnic. Am vorbit cu managerul de la spitalul privat, care închidea și el spitalul, că nu vrea să se expună, dar a zis că dacă spitalul va fi cerut, el îl pune la dispoziție. Managerul de la județean a spus că este de acord cu acest plan. Am vorbit și la Consiliul Județean, au spus că dacă există un precedent, pot să facă și ei. Au vorbit la DSP să autorizeze spitalul pentru nașteri ca să se mute acolo maternitatea, iar noi să venim cu experiența noastră pentru amenajarea centrului de nașteri, unde femeile nasc într-un salon, rămân acolo, se minimiza partea de circuit. Cele fără risc se pot externa și la 12-24 de ore de la naștere. Doar cazurile mai complicate rămân în spital. Acest spital are 16 saloane, era ok”.

Aici au apărut însă problemele:

„Eu am făcut rost de echipamente, am vorbit cu asociații să ne facă rost, dar m-a sunat managerul de la spitalul privat și mi-a spus că nu are ATI neonatal, să poată să țină copii care respiră artificial în acel spital, eu știam asta. Apoi doamna la DSP Iași a mai spus că nu sunt circuite bune. Eu nu înțeleg ce se întâmplă, pentru că acest spital a făcut nașteri, operații până săptămâna trecută, dar acum nu doresc să-l deschidă. În ceea ce privește secția de ATI, cum trimit la Fălticeni, la Iași, când au un caz de intubat, îl trimit cu ambulanța în siguranță, așa pot trimite și acum dacă au un caz dintr-o mie care trebuie intubat. Impresia mea este că nu se dorește”, a explicat moașa Irina Popescu.

Contactat de HotNews.ro, Ștefan Pușcas, managerul spitalului privat, spune că și-a pus spitalul la dispoziție, DSP-ul a venit, a văzut, dar pentru că nu are ATI pentru nou născuți și linie de anestezie (spitalul colabora cu medicii de la spitalul județean care acum nu mai sunt disponibili), acolo nu se poate amenaja maternitate.

„Eu m-am oferit să pun la dispoziție spitalul. Au fost cei de la DSP și au văzut locația, problema care se pune este legată de asigurarea anesteziștilor, eu am avut colaboratori pentru anestezie de la Spitalul Județean, o parte din moașe, pe linie de neonatologie, dar atâta vreme cât ei sunt în carantină și nu pot colabora, practic nu avem cum să începem activitatea. Nu se poate asigura linie de anestezie. Chiar dacă se merge pe varianta nașterilor naturale, cam 1 din 10 nașteri necesită intervenție chirurgicală și ce ne facem dacă nu avem anestezie, că în 5 minute trebuie să fii cu bolnava pe masă. Ei nu au suficienți anesteziști la spitalul județean. Apoi cei care lucrează acolo nu pot lucra și aici. Apoi e posibil ca un copil să fie prematur și să nu poată respira, nu am terapie intensivă pe neonatologie.. Noi avem toate condițiile, făceam și înainte nașteri ușoare, dar cele cu risc erau trimise la spitalul județean, acum unde le mai trimitem? Eu am discutat cu cei de la DSP, eu m-am oferit, mi se pare să fac și eu ceva în aceste vremuri, dar nu a fost decizia mea, ei au spus că nu se pretează”, a declarat Pușcaș.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12047 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 15:35)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Bun dar ce faci cu cele 99% obligate la Cezariana (Joi, 2 aprilie 2020, 16:42)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   Doar medicii de la noi sunt in trend.
 • -22 (24 voturi)    
  romania trebuie sa treaca la alte stiri (Joi, 2 aprilie 2020, 15:37)

  Coco Whistle [utilizator]

  ar trebui sa ridicam nivelul si sa ridicam increderea. oare nu se intimpla nimic bun in tara asta? in alte tari se arata cum tineretul face voluntariat si distribuie alimente (chiar si cu restrictie), altii sau pe baricade in spitale si cinta, muncesc asigura servicii de inalt profesionalism si transmit mesaje care ajung cu siguranta acolo un trebuie. sint mesaje non stop de incurajare, de a te ridica peste nevoile personale, primare. aceste lucruri nu sint promovate in romania, oare de ce? daca nu exista, ma intreb de ce existam a neam. traim apocalipsa si nici pe asta nu o facem cu fruntea sus.
  • +15 (15 voturi)    
   reminiscientele comunismului, much? (Joi, 2 aprilie 2020, 15:44)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   ... "hai sa nu mai prezentam realitatea, ca ne deprima"
  • +12 (12 voturi)    
   Minte-mă, dar minte-mă frumos... (Joi, 2 aprilie 2020, 15:46)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Ce bine era în vremea lui Ceaușescu cînd nu vedeam cum se duc lucrurile de rîpă, nu?
  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 16:03)

   [anonim] i-a raspuns lui Coco Whistle

 • +12 (14 voturi)    
  Welcome to... (Joi, 2 aprilie 2020, 15:38)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Țara lui Papură Vodă!
  • +9 (11 voturi)    
   Welcome to suceava (Joi, 2 aprilie 2020, 15:40)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   judetul baronului local galben flutur.
  • +3 (13 voturi)    
   solutie... (Joi, 2 aprilie 2020, 15:49)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   ... sa mai scoata din pensionarii care asteapta sa mierleasca, si tin paturile ocupate. Gravidele trebuie sa aiba intaietate, sa nasca copii sanatosi. ei sunt viitorul acestei natii, nu trogloditii care n-au stat in case.
   • 0 (4 voturi)    
    Corect dar incomplet (Joi, 2 aprilie 2020, 16:47)

    sysrq [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    In primul rand sa-i scoata pe toti care au venit de-afara cu boala, diaspora, de orice varsta ar fi, si de 20 de ani. Ei sunt criminalii ... batranii care n-au stat in casa abia dupa, ei nu ar fi trebuit sa stea in casa daca trogloditii din strainatate nu veneau sau mureau unde erau.
 • +9 (13 voturi)    
  unde e nea' Arahat? (Joi, 2 aprilie 2020, 15:45)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  se ascunde sub o roca? parca-l vad cum va prosteste si de data asta ca el e defapt un erou neinteles...
 • +6 (8 voturi)    
  Baaaaai copacilor! (Joi, 2 aprilie 2020, 15:46)

  Zubizareta [utilizator]

  Deschide-ti maternitatea de la spitalul judetean Suceava, aduceti 2 medici si 2 moase si se rezolva. Sa mearga Hohanis cu Tataru acolo.
 • +11 (11 voturi)    
  :((( (Joi, 2 aprilie 2020, 15:55)

  tirolez [utilizator]

  adica e preferabil sa nasca singure acasa decat intr-un spital, fie el si fara ATI?
  Condamnati niste copii nevinovati. Bucurestiul, chiar sunteti autisti??
 • -4 (12 voturi)    
  eu zic sa nasca (Joi, 2 aprilie 2020, 16:00)

  cucuveauamov [utilizator]

  intr-una din casele lui Klaus.
 • +9 (9 voturi)    
  Trist (Joi, 2 aprilie 2020, 16:02)

  robyzs [utilizator]

  Iohannis făcea apel la unitate dar Guvernul a uitat de Suceava, oamenii de acolo sunt singuri.
 • +4 (6 voturi)    
  Daa basca aveti (Joi, 2 aprilie 2020, 16:03)

  rpd [utilizator]

  Se face ce se poate cum se poate. Daca femeile nasc acasa e mai bine? Nu sunt mai mult supuse riscului?
  • +4 (8 voturi)    
   ... (Joi, 2 aprilie 2020, 16:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui rpd

   eventual cu rudele tocmai venite din Italia misund prin casa.
 • -9 (11 voturi)    
  Suceava cea mai mare natalitate din tara (Joi, 2 aprilie 2020, 16:07)

  TrickyWicky [utilizator]

  A ajuns in situatia asta ??
  Totul de la un asa zis virus care e doar un fas.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2020, 16:07)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  Da, da. (Joi, 2 aprilie 2020, 16:12)

  spirache [utilizator]

  Sa nască acasă ..ca pe timpul lui Ieremia Movilă. Nu cumva sa-si contamineze vreun erou cafeaua sau jeepanu'.
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Joi, 2 aprilie 2020, 16:18)

  tirolez [utilizator]

  zicea cineva ca in urma izolarii or sa apara multi copii. Dupa ce vezi o stire din asta, cred ca anul viitor va fi cea mai mica natalitate din istoria Romaniei,
 • 0 (6 voturi)    
  sa mearga la biserici, manastiri (Joi, 2 aprilie 2020, 16:24)

  Coresponedntu [utilizator]

  E plin de locasuri BOR in judetul Suceava si in toata tara. Nu au votat romanii politicieni iresponsabili care au cheltuit miliarde de lei in 30 ani si au umplut tara de biserici? La biserica cu ele si cu bolnavii de COVID!
  • -1 (3 voturi)    
   nota 10 cu felicitari (Joi, 2 aprilie 2020, 19:27)

   exis [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   trebuie sa spui ceva si de ciuma rosie, ca poezioara sa fie completa. In principiu, invat ca toate relele din lumea asta se trag de la Bor, ciuma rosie sau incalzirea globala.
 • +2 (2 voturi)    
  Superb! (Joi, 2 aprilie 2020, 16:40)

  abp [utilizator]

  Asa se intampla cand managerii sunt alesi politic si nu in functie de competenta. O intreaga comunitate are de suferit din cauza unor incompetenti.
 • +1 (3 voturi)    
  E mai safe (Joi, 2 aprilie 2020, 16:44)

  Mirobo [utilizator]

  la hotel decat la spital!
 • +3 (5 voturi)    
  hopaaaa (Joi, 2 aprilie 2020, 17:17)

  Adry@n [utilizator]

  In Olanda se naste acasa cu moasa. La spital ajung doar cei ce au nevoie. Iar cezariana doar daca sunt complicatii.
  In Austria platesti sa stai la spital in cabina separata, dar de nasut tot cu moasa nasti, doctorul vine doar la urgente nu sa livreze copii.

  E adevarat in Romania se naste prin cezariana, pare barbaric sa nasti cu moasa. Dar nu esti suficient de barbar cand alergi cu cutitul prin curte dupa porc sau miel.
  Asta este in tara in care iti comanzi cezariana ca la restaurant.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by