Eliberarea de rețete online și acordarea de consultații medicale la distanță intră în linie dreaptă: CNAS anunță că normele de aplicare au intrat în vigoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2020, 15:10 Actualitate | Coronavirus


Card de sanatate
Foto: AGERPRES
Renunțarea temporară la obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, pe durata stării de urgență, eliberarea de rețete medicale online și acordarea de consultații medicale la distanță (prin telefon sau online) intră în linie dreaptă. Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că Normele de aplicare ale Hotărârii de Guvern prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență au intrat în vigoare începând din 1 aprilie.

Medicii de familie le vor putea trimite pacienților rețetele pe mail sau prin alte mijloace electronice și îi vor putea consulta prin telefon sau online, iar pacienții vor putea merge cu rețetele la farmacie, fără să mai stea la cozi la cabinetul medicului. În plus, obligativitatea utilizării cardului național de sănătate se suspendă pe perioada stării de urgență. Executivul a aprobat, pe 30 martie, o Hotărâre de Guvern în acest sens. Măsura era cerută insistent de medici de cel puțin 3 săptămâni.

Măsura este una vitală în această perioadă pentru bolnavii cronici - cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces.

Medicii de familie și medicii specialiști au lansat numeroase apeluri în ultimele 3 săptămâni pentru ca această măsură să fie aprobată. În lipsa acestei modificări, legislația nu le permitea să elibereze rețete online, nici să își consulte pacienții la distanță, online sau prin telefon, din cauză că nu își puteau deconta aceste servicii - nu puteau fi plătiți pentru ele, iar rețetele pacienților nu puteau fi decontate/compensate, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro. Sandra Alexiu a lansat în ultima perioadă numeroase apeluri la autorități să urgenteze această măsură.

Pe perioada starii de urgenta, pacientii cu afectiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) in baza prescriptiilor medicale eliberate de medicii specialisti sau medicii de familie din judetul de domiciliu. Medicul curant care a asigurat asistenta medicala si tratamentele pana in prezent, va transmite pacientului o scrisoare medicala prin mijloace electronice de comunicare si, dupa caz, confirmarea formularului specific din Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, in baza carora vor fi prescrise tratamentele necesare in continuare.

Ordinul 437/2020 contine si procedura detaliata de acordare a tratamentelor fara interferon pentru pacientii cu hepatita C.

Reglementarile sunt valabile pentru medicamentele care se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis, arată CNAS.

In cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit inchis, pentru pacientii innscrisi in programele nationale de sanatate, acestea necesita supraveghere medicala de specialitate si conditii speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacientii se vor adresa unitatilor sanitare din apropiere care isi desfasoara activitatea in aceasta perioada.

In acest sens, casele teritoriale de asigurari de sanatate vor afisa pe prima pagina a site-urilor lista cu unitatile medicale si specialitatile pentru care pacientii cu afectiuni cronice se pot adresa medicilor specialisti pe perioada starii de urgenta.

Pentru a simplifica modul in care pacientii pot intra in posesia medicamentelor in baza retetelor online prescrise in baza unei consultatii la distanta, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile sa faca modificarile in softurile utilizate pentru eliberarea retetelor astfel incat sa fie posibila eliberarea medicamentelor prescrise in baza unor date minime de identificare. Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescriptiei, in situatia in care pacientul nu detine un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent. Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafa al medicului prescriptor, CUI cabinet medic prescriptor, seria , numarul si data prescriptiei medicale. De asemenea, sunt in lucru si alte modalitati de simplificare si rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor aparea in eliberarea prescriptiilor de medicamente la distanta, pe care CNAS spune că le va comunica in momentul in care vor putea fi aplicate la nivel national.

Prescripita medicala transmisa pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizata de asigurati o singura data pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. CNAS atrage atentia ca utilizarea repetata a unei retete in sistem offline, in scopul obtinerii unor cantitati mai mari din medicamentele prescrise va fi identificata in sistem, constituie frauda si va fi sanctionata conform prevederilor legale in vigoare.

De asemenea, pentru pastrarea masurilor de distantare sociala care se impun in acesta perioada, CNAS recomandă populatiei sa ia legatura telefonic cu medicul de familie sau medicul specialist pentru a stabili impreuna cu acesta daca, pentru rezolvarea problemelor medicale pe care le acuza, este necesara deplasarea la cabinetul medical sau poate beneficia de o consultatie la distanta.


Citește și:

 • Medicii pot elibera rețete online și pot da consultații la distanță, prin telefon sau online. Se renunță la cardul de sănătate pe perioada stării de urgență

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4638 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Retete online pentru persoane in varsta (Joi, 2 aprilie 2020, 15:48)

  nevada [utilizator]

  Programul CAS SIUI pentru medicii de familie nu permite salvarea unei retete asa cum arata ea in forma tiparibila (cu toate elementele de identificare) intr-un format (PDF de exempelu) care apoi sa poata fi transmis pe mail unui pacient - daca acesta are asa ceva. Mai departe ar veni printarea de catre pacient cu mijloacele lui, si deplasarea la farmacie pentru scoaterea medicatiei. Atunci...? Apar casute postale mail si servicii de printare pentru pacientii in varsta? Cati dintre ei au calculator si printanta? Apare un nou serviciu- printator de retete?
  • +1 (1 vot)    
   Reteta online (Joi, 2 aprilie 2020, 16:33)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui nevada

   trebuie sa poata fi accesata de orice farmacie si nu trebuie sa ajunga in forma fizica decat in situatii speciale. Poate chiar se va trece la livrarea medicamentelor, la domiciliul pacientului. Hai ca se poate si in alte domenii! Asa vom scapa de o multime de bugetari incompetenti si aroganti.
   • +2 (2 voturi)    
    corect (Joi, 2 aprilie 2020, 17:42)

    Ya Hoo [anonim] i-a raspuns lui unins

    asa gandeam si eu, e bun la ceva si virusache asta.
    Oamenii inchistati si rutinati afla ca munca lor, mai ales la "stat" e jumatate sau mai mult doar un dute-vine, sa bem cafele, sa vorbim despre copii sau alte barfe.
    Poate se pastreaza si dupa porcaria asta, desi la cum ii stiu de lenesi pe romani, n ar fi de mirare sa revina la vechile obiceiuri.
 • 0 (0 voturi)    
  Rețete online (Joi, 2 aprilie 2020, 17:13)

  marcelp55 [utilizator]

  Intră în linie dreaptă sau .... a trecut linia de sosire și s-a aprobat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by