Orașul Buzău va avea 50 de lavoare stradale în zonele aglomerate din oraș, astfel încât cei care coboră din autobuz sau merg la piață vor avea unde să se spele cu apă și săpun, relatează Mediafax. Buzăul este primul oraș din țară care va avea lavoare stradale, în contextul pandemiei de coronavirus.

Constantin Toma si lavoarul stradalFoto: Captura video

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că două lavoare stradale au fost deja livrate, iar alte 30 sunt pe drum. În total, 50 de astfel de instalații au fost achiziționate cu bani de la bugetul local. Un astfel de lavoar stradal costă 600 de lei.

„Spălatul cu apă și săpun este lucru sfânt. Vrem să montăm primele 30 de lavoare stradale. La începutul săptămânii viitoare vrem ca toate 50 să fie montate. Suntem primul oraș din țară care va avea așa ceva. Este cea mai ieftină soluție posibilă”, a declarat Toma. Fiecare lavoar are un rezervor de 24 de litri și este acționat de o pedală.

„Sunt acționate cu pedala. La o simplă apăsare cad 240 de ml de apă, suficient pentru a te clăbuci bine 20 de secunde. Apa curge apoi într-un bidon. Este pus săpun lichid”, a mai precizat Toma.

Potrivit acestuia, lavoarele vor fi montate la intrarea în parcuri, piețe, autogări, stații de autobuz sau la intrarea în magazinele alimentare.