Președintele asociației bolnavilor de cancer: Riscul ca ei să moară s-a triplat în această pandemie. Au fost externați peste noapte și trimiși acasă, la sute de kilometri, să aștepte

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2020, 10:25 Actualitate | Coronavirus


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Riscul ca cei 400.000 de pacienți oncologici din România să moară s-a triplat în timpul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care cei mai mulți dintre aceștia "au fost externați peste noapte și trimiși acasă, la sute de kilometri, să aștepte", atrage atenția Cezar Irimia, președintele celei mai mari asociații care reprezintă bolnavii de cancer din România. Cezar Irimia acuză faptul că "sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulți pacienți".


Soluțiile pe care Cezar Irimia le cere în cel mai scurt timp posibil pentru ca bolnavii de cancer să aibă acces la tratament:

 • Implementarea unor soluții tehnice pentru ca pacientii oncologici să poată începe sau continua tratamentul salvator în cel mai scurt timp posibil!
 • Spitalele să asigure un parcurs distinct - un culoar verde pentru pacienții care vin la tratament - testare, săli amenajate special pentru pacientii oncologici și alți pacienți cronici -, să implementeze un sistem de programare online. Doar în aceste condiții medici pot evalua corect situația fiecărui pacient în parte, punând în balanță riscurile asociate expunerii la infecția cu cornavirous și riscurile aferente amânării tratamentului și de progresie rapidă a tumorii.
 • Crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni ușor un focar de infecție pentru ceilalți pacienți aflați la terapie sau pentru personalul medical.
 • În cazul în care pacienții oncologici trebuie să rămână la domiciliu, implementarea unui sistem care să permită consultațiile la distanță și monitorizarea efectelor adverse.
 • Reglementări care să permită ridicarea tratamentului de către o altă persoană în numele bolnavului, indiferent de tipul de farmacie (circuit deschis sau inchis) prin care tratamentul este eliberat; livrarea tratamentului în condiții de siguranță, administrarea tratamentului, inclusiv perfuzabile, şi la domiciliul pacientului, precum și recoltarea de analize la domiciliul pacientului oncologic, sub supravegherea personalului medical.
 • Pentru a-i proteja și a le administra în continuare tratamentul, e nevoie de reglementări care să permită achiziționarea tratamentului compensat prescris și din județul de reședintă al pacientului, pentru a evita deplasarea acestuia. Așa cum arată legislația în vigoare, birocrația îi condamnă la moarte sigură. Cu sau fără amenințarea COVID-19, birocrația pune în continuare semnul egal între cancer și moarte.

Cezar Irimia: Tratementele și investigaţiile sunt amânate, un motiv de disperare în rândul paciențilorCezar Irimia, președintele cele mai mari asociații care reprezintă bolnavii de cancer din România, afirmă că "Frustrarea pacienților cu cancer este imensă în aceste zile apasatoare ale pandemiei de COVID19. Aproape 400.000 de romani au acceptat un diagnostic greu, au ajuns să își cunoască boala și știu că, in conditii normale, speranța de viață e ridicată în zilele noastre, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Și brusc, în plină pandemie, riscul lor de a muri e triplu. Pe pacienții care astăzi au nevoie de tratament și diagnostic rapid, îi condamă la moarte sigură sistemul de sănătate din România, bătrânul campion al deceselor evitable, al infecțiilor intraspitalicești, al mortalității materne ridicate, al finanțării celei mai mici din PIB. Abia acum se va vedea faptul că sistemul de sănătate, la rândul său, e neoplazic, în stadiu terminal, și mai nou, are ca patologie asociată COVID -19. Ani de zile, obsesiv FABC v-a transmis aceasta 'radiografie' a sistemului sanitar, radiografie ignorata de guvernele Romaniei! Acum, culegem cu totii rezultatele iresponsabilității!"

Potrivit lui Cezar Irimia, studiile recente arată că "pacienții oncologici infectați cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secția de terapie intensivă, ventilație mecanică și deces, comparativ cu pacienții fără cancer. Este principalul motiv pentru care trebuie să-i protejăm și să nu-i lăsăm fără acces la tratamenul de care au nevoie, oricare ar fi el: chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie. Cu toate acestea, marea majoritate a pacienților oncologici au fost externați peste noapte, trimiși acasă, la sute de kilometri, să aștepte. Pacienții diagnosticați în stadii avansate ale bolii necesită în regim de urgență prescrierea și inițierea tratamentului."

Cezar Irimia

Președintele cele mai mari asociații care reprezintă bolnavii de cancer din România acuză faptul că "Sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulți pacienți, din varii motive. În primul rând, unitățile spitalicești nu sunt pregătite să asigure protecția minimă necesară nici medicilor, nici pacienților oncologici care fie sunt internați, fie trebuie să își continue tratamentul în spital. Medicii se tem de interacțiunea directa cu pacienții, pentru a nu-i infecta sau a fi la rândul lor infectați, și în lipsa soluțiilor de testare, evită consulturile pe cât posibil. Drept dovadă stau apelurile disperate pe rețele de socializare ale centrelor regionale de oncologie în acest sens, cozile de la intrarea acelorași instituții."

"Acum se încearcă resuscitatea sistemului național de sănătate, rămas anchilozat în epoca pre-digitalizare, și pre-vaccin, prin reconsiderarea rolului medicilor de familie și prin legiferarea telemedicinei. În acest context sunt reconsiderate regulile de prescriere și eliberare a medicamentelor, se caută soluții digitale pentru a ajuta pacienții să rămână în conexiune cu medicul specialist sau de familie. O rețea de servicii paliative și tratament la domiciu, bine pusă la punct și finanțată corect, ar fi făcut diferența zilele acestea. Din păcate, la acest capitol, România este din nou codașă abordând un buget minim acestor tipuri de servicii", mai spune Cezar Irimia.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer mai spune că "Tratementele și investigaţiile specifice sunt amânate, un motiv de disperare în rândul pacienților, întrucât simt că le este luată șansa la supraviețuire. Se tem de coronavirus, de a fi un număr pe lista de decese a Ministerului Sănătății, în care cancerul apare ca și 'co-morbidiate'. Însă pacienții oncologici se tem și mai mult de a le fi periclitată șansa la viață prin lipsa tratamentului sau amânarea lui. Și acest sentiment îi va mâna în continuare să iasă din casă, pe ei sau pe membri familiilor lor."

"Sentimentul de frustrare e similar celui pe care îl trăiește un astmatic sau un pacient infectat cu coronavirus în încercarea eșuată de a trage aer în piept. E aproape imposibil să plângi, pentru ca esti conștient că gestul îți va îngreuna și mai mult respirația. Îți vine să vomiți, dar știi că ai șanse să te îneci cu propia vomă și să nu poți respira în continuare. Umbli bezmetic prin cameră, te agăți de orice lucru care îți iese în cale și îți infigi unghiile cu ură și dor de o gură de aer sănătoasă. Știi că ai șanse să trăiești, însă din cauza pandemiei tot ce ți se spune este să te aștepti. Însă noi nu intenționăm să ne lăsăm pacienții să aștepte și solicităm modificarea legislației pentru a nu periclita rezultatele obținute la pacienții cu cancer în această perioadă de grea încercare pentru societate!", este concluzia lui Cezar Irimia.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5814 vizualizari

 • -12 (12 voturi)    
  Ca la război (Joi, 2 aprilie 2020, 10:56)

  BEDE [utilizator]

  La război se face un triaj și se iau la operație cei care par a avea mai multe șanse să scape. Cei care sunt doar răiți ușor sunt lăsați pentru mai târziu. Iar cei care este cel mai probabil să moară sunt lăsați să moară. Așa este și cu bolnavii de cancer. Cinic, nu? Dar Trump a spus că este în război. Și așa a spus și Macron. Iată, deci, că este ca la război. Iar cei care au cancer se socotește că este puțin probabil să se însănătoșească.
 • +9 (9 voturi)    
  Ma intreb ce fac oncologii de la Fundeni ? (Joi, 2 aprilie 2020, 11:12)

  un domn [utilizator]

  #nimic
 • +2 (16 voturi)    
  încă niște victime colaterale (Joi, 2 aprilie 2020, 11:17)

  hdd [utilizator]

  #stopshutdown #restart #responsabilitate #distantaresociala

  Când o să înțelegeți că facem carantină absolut degeaba.
  Separați bătrânii de tineri și încetați acest blocaj inutil.

  Inclusiv Hotnews întreține știrile negative.
  În loc de 98% s-au vindecat, avem 120 morți, de ex.

  Încercați să înțelegeți ce spun specialiștii, urmăriți știrile și gândiți cu capul vostru, nu cu al altora.

  #stopshutdown #restart #responsabilitate #distantaresociala
  • -4 (12 voturi)    
   Foare Fain Tastezi Lozinci ! (Joi, 2 aprilie 2020, 11:54)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Ar merita sa te imunizezi, apoi sa ne înveți cum se face safe asta fără sa crapi !

   Te aștept peste 15 zile după imunizare !
   • +2 (4 voturi)    
    nu 98% vindecati, 98% fara niciun simptom (Joi, 2 aprilie 2020, 12:20)

    mihai2015 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Sint curios daca nu cumva numarul mortilor din cauza infarcturilor de stres nu e de cateva ori mai mare ca cel al asazisilor morti de covid,
    ca morti de cancer vad ca nu mai avem, nici cu accidente cerebrale, le gaseste dupa cateva zile de la moarte si un covid ....
  • +2 (4 voturi)    
   Carantina degeaba? (Joi, 2 aprilie 2020, 12:33)

   ioana_ro [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Fara carantina am avea mii de cazuri grave, care ar bloca sistemul medical de tot, ce Dumnezeu nu intelegeti? Nu vedeti ce se intampla in Italia si Spania, sau va faceti ca nu vedeti?
   • -2 (2 voturi)    
    Sistemul e deja blocat (Joi, 2 aprilie 2020, 12:54)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ioana_ro

    ce Dumnezeu nu intelegi ?

    Cu mai putin de 100 morti reali, "fa".
    cati dintre astia au fost lasati sa crape pen ca n-au dat pe sub tejghea, cati au murit de avc, cati mureau oricum in ziua aceea fix ?
 • 0 (8 voturi)    
  asta gandeste ce spune? (Joi, 2 aprilie 2020, 11:46)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... oriunde sunt mai in siguranta decat in spitale. chiar si in ghena.
 • -2 (6 voturi)    
  Epidemia de ordonante militare face victime (Joi, 2 aprilie 2020, 12:19)

  luciannn [utilizator]

  Epidemia de ordonante militare face mai multe victime decat virusul...
  • +2 (2 voturi)    
   Hai sa desființăm Partidele (Joi, 2 aprilie 2020, 12:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   Dar Toate ! Fără Excepții !
 • +4 (4 voturi)    
  Curaj (Joi, 2 aprilie 2020, 12:20)

  Marian74 [utilizator]

  Bine ca a avut cineva curajul sa vorbeasca de problema asta. Oficial, inchiderea clinicilor si spitalelor nu are nici un impact, ai zice ca erau inutile. Banuiesc ca, din diverse motive, nu se vor publica statistici cu oamenii impactati de astfel de masuri. Sau vor explica orice deces prin coronavirusul, probabil si pe cele din accidente de circulatie.
 • +4 (4 voturi)    
  Să ieșim la fereastră (Joi, 2 aprilie 2020, 12:24)

  SiktirMukles [utilizator]

  Acum, să aplaudăm de la fereastră sistemul medical, cu imnul național pe fundal! Bravo, plătești ca prostul „contribuția la sănătate” o viață întreagă și apoi te duci acasă ca să mori ca un câine. Distanțarea socială e bună oricând, mai puțin atunci când sistemul medical te suge prin șpagă, fiind făcut deja zombi de celălalt virus - corupția.
 • -2 (2 voturi)    
  La sute (Joi, 2 aprilie 2020, 12:51)

  ruskimushki [utilizator]

  de ce nu la mii.
  tara are vreo 900 km in lung si vreo 700 in lat. se ingrijesc bolnavii din Timis in Constanta si invers ?
 • 0 (0 voturi)    
  Petiție pentru anularea stării de urgență (Miercuri, 8 aprilie 2020, 2:42)

  MiocMarius [anonim]

  Sînt criminali guvernanții cu starea lor de urgență! Efectiv omoară oameni. Iscăliți petiția pentru anularea stării de urgență
  https://www.petitieonline.com/oprii_isteria_covid-19_anulai_de_indat_starea_de_urgen


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by