Pandemia de Covid-19 a reanimat adversitatea dintre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, pe fondul neînţelegerilor cu privire la campanii de strângere de fonduri, dar şi cu privire la o posibilă restricţionare totală a circulaţiei la Istanbul, iar această adversitate poate pune în pericol un efort concertat pentru combaterea epidemiei, scrie Kathimerini, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul central de la Ankara a anunţat că o iniţiativă de strângere de fonduri iniţiată de primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, este ilegală şi îi ameninţă cu represalii pe cei care participă la ea.

Imamoglu, care este membru al celui mai mare partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a demarat în această săptămână o campanie sub sloganul „Vom reuşi împreună”, încercând să obţină ajutoare financiare sau alte donaţii de la turcii bogaţi în favoarea sutelor de mii de cetăţeni care au nevoie de ajutor.

Erdogan a lansat apoi campania concurentă „Solidaritate Naţională” şi s-a angajat să doneze salariul său pe şapte luni în acest scop. Diverse instituţii de stat, companii şi politicieni au contribuit la această iniţiativă.

Ministerul de Interne al Turciei a anunţat că iniţiativa lui Imamoglu a încălcat legea întrucât trebuia să ceară autorizaţie de la autorităţi înainte de a începe strângerea de fonduri pentru persoanele sărace şi că vor fi demarate acţiuni penale împotriva celor responsabili.

Însă adversitatea dintre cei doi politicieni depăşeşte cu mult simpla strângere de fonduri. Imamoglu doreşte să ia măsuri pentru închiderea totală a Istanbulului, cel mai mare oraş din Turcia, cu 16 milioane de oameni, pentru a împiedica extinderea virusului, în timp ce Erdogan, care a impus măsuri restrictive mai laxe, se opune unei asemenea acţiuni pentru a tempera astfel efectele dure asupra economiei.

Ankara a sistat toate zborurile internaţionale, a limitat călătoriile în interiorul ţării, a închis şcolile, barurile şi cafenelele, a suspendat rugăciunile în masă şi întâlnirile sportive pentru a împiedica epidemia.

Dar cetăţenii continuă să meargă la muncă întrucât Erdogan vrea să susţină producţia economică şi exporturile.

Imamoglu a declarat că nu a mai discutat despre pandemie cu Erdogan de când a fost înregistat primul caz în Turcia, pe 11 martie, cu toate că „am dori" să facem schimb de informaţii”, a spus el.

„Istanbulul este în mod clar acum principalul centru al acestei boli” a declarat primarul pentru reţeaua FOX TV.

„Dacă doar 15% dintre oameni ies din Istanbul, adică 2,5 milioane de oameni, acest număr echivalează cu aproape toată populaţia unor oraşe din Europa care acum îşi plâng starea în care se află”, a adăugat acesta.