Oamenii sunt mai atenţi cu igiena dacă nu sunt singuri în toaletă, arată un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan, care relevă și faptul că femeile sunt mult mai conștiincioase când vine vorba de spălatul pe mâini, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Regula de aur în această perioadă este spălatul pe mâini, cu apă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde.

Recomandarea experţilor în sănătate i-a făcut pe jurnaliştii de la CNN să îşi amintească de un studiu privind acest capitol al igienei. Rezultatele arată că e o diferenţă uriaşă între bărbaţi şi femei când vine vorba despre spălatul pe mâini.

Interesant e că studiul din 2013 n-a fost făcut prin metoda clasică - să mergi să întrebi oamenii dacă s-au spălat sau nu pe mâini, după ce au fost la toaletă. Pentru că, de ruşine sau din alt motiv, nu toată lumea răspunde sincer.

Aşa că 12 cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan au primit o misiune neobişnuită: să-i spioneze pur şi simplu pe cei care foloseau toaletele din campusul instituţiei de învăţământ.

În total, 3.749 de oameni au participat, fără să ştie, la studiu.

Rezultatele sunt următoarele: 15% dintre bărbaţi nu s-au spălat pe mâini deloc, comparat cu doar 7% dintre femei. În plus, doar jumătate dintre bărbaţii care s-au spălat pe mâini au folosit săpun, faţă de 78% dintre femei.

Cu adevărat grav e că doar 5% dintre subiecţi s-au spălat pe mâini cu săpun şi cel puţin 20 de secunde.

Un studiu mai de amploare, derulat în 2009, în Marea Britanie, s-a bazat pe datele furnizate de dispensere cu săpun şi uşi de toaletă conectate la internet.

În trei luni, a fost analizat comportamentul a aproape 200.000 de oameni. Iar concluziile sunt şi mai clare: doar 31% dintre bărbaţi s-au spălat pe mâini cu săpun, faţă de 65% dintre femei.

O observaţie interesantă e că dacă sunt mai mulţi oameni în toaletă, cu atât sunt mai multe şanse ca aceştia să se spele pe mâni - e un fel de presiune socială, explică autorii studiului. Pentru că atunci când sunt singuri în toaletă, majoritatea persoanelor tind să nu ţină cont de regulile de igienă.

Cercetătorii au venit şi cu explicaţiile: din motive de natură socială, femeile ţin mai mult cont de igiena personală. Asta în timp ce bărbaţii sunt prea macho ca să se teamă de bacterii.