​Elon Musk a anunțat că el și companiile sale au acces la la noi ventilatoare aprobate de Food and Drug Administration (FDA), pe care le poate trimite gratuit în întreaga lume prin rețeaua de distribuție a companiei Tesla. Anunțul vine în întâmpinarea cererilor de la unitățile medicale din SUA și de pretutindeni confruntate cu pandemia virală.

Elon Musk vorbeste despre Solar RoofFoto: Tesla Motors

Ventilatoarele sunt folosite în sprijinul pacienților care au nevoie de respirație asistată. Dar se raportează lipsuri în unitățile medicale pe măsură ce se crește numărul pacienților infectați cu COVID-19, în special în locuri fierbinți ca New York City și în țări ca Italia.

„Avem ventilatoare aprobate de FDA disponibile. Le vom trimite la spitale din toată lumea în regiunile unde livrează Tesla. Aparatele și transportul sunt gratuite. Singura cerință este ca ventilatoarele să fie folosite imediat pentru pacienți, nu stocate în depozite. Vă rog, anunțați-mă pe mine sau @Tesla”, a scris Musk marți pe Twitter.

Musk are o contribuție importantă la rezolvarea penuriei de ventilatoare din SUA în contextul pandemiei. Pe 23 martie, el a donat 1.200 de ventilatoare orașului Los Angeles. Musk le-a cumpărat din China, țară care avea o supraaprovizonare cu aparate de mărcile ResMed, Philips și Medtronic. Ventilatoarele au fost expediate pe calea aerului și livrate gratuit orașului.

Eforturile lui Musk de a furniza orașelor aflate la nevoie s-a extins dincolo de statul său de reședință, California. Pe 27 martie, primarul New York-ului, Bill de Blasio, a relatat că a avut o lungă conversație nocturnă cu Musk, cu rezultatul că Tesla și SpaceX au donat sute de ventilatoare statului, inclusiv pentru spitale publice regionale. „Suntem profund recunoscători”, a adăugat de Blasio. „Avem nevoie de fiecare ventilator pe care putem pune mâna pentru a salva vieți în aceste săptămâni”.

Capacitatea de producție a vehiculelor din Fremont, California și uzina de producție solară Giga New York din Buffalo, NY sunt așteptate să înceapă producția de ventilatoare. „Giga New York se va redeschide pentru producția de ventilatoare îndată ce va fi omenește posibil. Vom face tot ce ne stă-n puteri pentru a-i ajuta pe cetățenii din New York”, a mai scris Musk pe Twitter după ce a primit solicitarea de la oficialii statului NY.

Se așteaptă ca Tesla să înceapă curând fabricația de ventilatoare Medtronic. Omar Ishrak, CEO la Medtronic, a anunțat la CNBC că Tesla lucrează operativ pentru dezvoltarea și ulterior producția ventilatorului PB 980, produsul principal al companiei. (Teslarati)