Trecerea pietonală a frontierei din Ungaria în România a devenit un fenomen, spune ministrul de Interne, Marcel Vela, care a anunțat că vor fi controale la Vama Nădlac.

Aglomeratie Nadlac (foto arhiva)Foto: Politia de Frontiera

Vela a afirmat, miercuri, într-o intervenție telefonică la Digi24, că a apărut un nou fenomen: foarte mulţi cetăţeni vin din Ungaria până la graniţa cu România şi apoi o tranzitează pietonal: "Este o situaţie inedită, pentru că dacă ea se întâmpla într-un mod aleator şi destul de rar, acum deja pare că este organizată".

El a explicat cum se procedează la frontieră în cazul traficului rutier: autoturismele sunt comasate şi apoi organizate în convoi care este escortat de poliţie până în judeţul de destinaţie.

"În varianta pietonală, trebuie să găsim soluţii ca să pregătim mijloace de transport, să urce toţi cetăţenii care tranzitează pietonal, să nu mai poată pleca într-un mod dezorganizat, cu alte autoturisme, să intre într-un oraş sau o comună apropiată. Nu este ilegal, dar trebuie să verificăm dacă nu este un fenomen", a mai spus Vela.

El le-a transmis celor care intră în ţară pe jos că vor fi opriţi și urcaţi în autocare: "Vom evalua și cei care vin pietonal ar putea fi opriți, urcați în autocare, fiindu-le interzis să mai umble liber prin localitățile limitrofe".

Controale la vămi

Potrivit ministrului de Interne, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, va face verificări la Vama Nădlac din judeţul Arad.

"Este o analiză de făcut şi în zona medicală în judeţul Arad. Coroborat cu dorinţa noastră de a verifica şi cum se derulează activitatea în punctele de trecere a frontierei, am ordonat să se deplaseze cu elicopterul de la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI şi inspectorul general Buda. Nu am o reclamaţie sau nu controlează ceva, este pur şi simplu o verificare de rutină, verificări ce vor fi efectuate şi în perioada următoare pe puncte de trecere a frontierei şi împreună cu Ministerul Sănătăţii vom susţine acţiuni de verificare a tranzitului către alte zone de frontieră", a spus Vela.

El a adăugat că printre priorităţi se numără eliminarea cozilor de la intrarea în ţară, iar transportul de marfă să fie cât mai eficient: "Mă interesează în primul rând să nu mai fie cozi. Suntem interesaţi ca tranzitul de marfă să se efectueze în timp operativ. Fluidizarea acestui tranzit pentru camioane, de multe ori, este îngreunat (...) şi atunci trebuie să ne organizăm mai bine şi să punem cu toţii umărul la fluidizarea traficului".